Trettonde björnen för Roberts hundar

Arvidsjaur (JJ) Den senaste tiden har björnjägaren Robert Salomonsson, Vilhelmina, jagat björn i Norrbotten. Resultatet har blivit fyra björnar, den senaste för en dryg timme sedan.

För några dagar sedan sköts och slaktades en älg av Mausjaur sameby på marker cirka 3-4 mil sydost om Arvidsjaur. I går upptäckte man att björn hade varit framme och ätit av slaktresterna.

Robert åkte till platsen med sin sambo Nathalie Jonsson för att försöka hitta björnen med sina hundar.

– Vi hittade björnskit på en väg i närheten men ingen riktigt färsk. Jag tog gråhundstiken Centa och lät henne spåra vid slaktplatsen utan att hon reagerade. Då släppte jag henne på frisök och efter ett tag spårade hon över en väg, en av killarna i samebyn kollade då och upptäckte björnspår. Men det fanns lite snö i spåren, berättar Robert.

Centra jobbade vidare med spåret upp mot ett berg och en tät tallplantering. Pejlen visade att hon var 3 km bort när en passkytt ropade på radion att han hörde henne skälla.

– Efter ett tag slutade hon skälla och jag såg på pejlen att hon kom bakspåret tillbaka. Hade det varit älg hade hon aldrig slutat, så jag misstänkte att det var björn. Jag och Nathalie gick och mötte henne och då hade vi också med oss Pelton.

– När hon mötte oss vände hon tillbaka till tallplanteringen och började skälla, då släppte vi också Pelton.

Ståndskallet övergick till gångstånd och plötsligt kom björnen mot Robert och Nathalie. De hörde hur det brakade men såg ingenting.

– Vi kollade i snön och upptäckte att först hade en älg kommit och i spåren av älgen hade björnen följt. Så vi ropade på radion att björnen kom efter en älg. Men älgen vek av och efter en stund kom björnen i spåret där Centa tidigare spårat över vägen.

– Killen som stod där fick björnen på 30 meter, men den kastar i skottet och far ut på en myr där nästa passkytt skjuter tre skott. Men björnen fortsätter 300-400 meter innan det blir ståndskall, förklarar Robert.

Robert och Nathalie smyger in på ståndskallet och de hör hur björnen morrar bland några stora stenar.

– Nathalie får chansen att avsluta, först skjuter hon en strykare över huvudet på björnen, men då sätter den sig upp och Nathalie kan avsluta, årets 13.e björn för våra hundar och den fjärde i Norrbotten i år, berättar Robert.

Björnen var en hane på cirka 100 kg.

Nathalie Jonsson och Stellan Svensson, Arvidsjaur vid dagens björn utanför Arvidsjaour. Robert med Pelton och Urak vid en hanbjörn tidigare i veckan. Medlem i Mausjaur sameby sköt björn för Roberts hundar. Pelton med Norrbottensbjörn.
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser