Tretton hundraser förbjuds i Danmark

DANMARK(JJ). Från den 1 juli i år förbjuds tretton hundraser i Danmark, det handlar om hundraser som politiker klassat som farliga. Men även i Sverige finns det röster som tycker att det bör införas strängare regler.

Exempel på några av de hundraser som förbjuds i Danmark är Amerikansk bulldog och Kangal. 

Peter Kjällkvist, politisksekreterare för Folkpartiet i Järfälla, menar att lagen bör ses över även i Sverige. Han vill bland annat att det ska införas en ägarlicens för vissa raser som ägarna har som kamphundar. 
 – Att ha en 90 kilos hund som kan spöa upp en björn som sällskapsdjur är inte vettigt, säger Kjällkvist till TT. 

Uld Uddman, vd för Svenska Kennelklubben, tycker dock inte att varken licens eller ett förbud är någon lösning. 
– Liknande lagar har införts och tagits bort på andra håll i Europa eftersom de inte gav någon effekt. De som inte sköter sig kommer att strunta i det här också, säger han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser