Trendbrott för vildsvinsstammen

STOCKHOLM(JJ). I år verkar det som att vildsvinsstammen minskar efter att ha ökat under flera år. En förklaring till minskningen är den bistra vintern som hållit nere antalet djur. För många markägare, som drabbats av vildsvinsskador, är trendbrottet ett välkommet besked.

Enligt Naturvårdsverkets beräkning finns det omkring 150 000 vildsvin. Den stora stammen har inneburit problem för lantbrukare och även orsakat problem i trafiken.

Något som tyder på ett trendbrott är den kraftiga minskningen av antalet vildsvinsolyckor i trafiken.
Trendbrottet beror bland annat på en effektivare jakt och den kalla vintern.
– Det var mycket snö och mycket kyla på många håll. Det har medfört att många av de vildsvin som föddes vid årsskiftet inte överlevde helt enkelt. Och därpå en varm sommar, som har medfört sannolikt att vildsvinen inte har rört sig, utan uppehåller sig i områden med vatten och skydd, säger Christer Pettersson, expert på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio Ekot.

Han betonar dock att jakten betyder mycket för att inte stammen ska börja öka igen.  Pettersson menar också att måste till ett högt jakttryck där vildsvinsskadorna är som störst.
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser