Tredje björnen för Dahl i Gävleborg

Bollnäs (JJ) Emil Dahl och hans kompisar i Röste upplever just nu en fantastisk björnjakt. Nu på förmiddagen sköt de årets tredje björn, en varje dag...

Även idag fick Emil Dahl skjuta en björn. Och återigen kan han tacka sin plotthundstik Stinta.

På björnpremiären i fredags hittade Emil Dahls plotttik Stinta spår av en björn i en havreåker. Några timmar senare hade Emils far fällt björnen. I går fällde Emil själv en björn för Stinta och nu på förmiddagen var det dags igen.

– Vi började på morgonen i samma havreåker som vid premiären och Stinta tog återigen ett spår. Hon verkar vara i sin livs form och spårade björnen i fyra km innan hon kom ikapp. Och på den sträckan hade björnen gått längst vägar på tre ställen, men hon redde ändå ut det, berättar Emil, mer än belåten.

När Stinta kom ikapp björnen blev det ståndskall direkt. I två timmar skällde hon ståndskall innan Emil kom fram, men det var mycket tätt och svårt att komma till skott.

– Det var i princip omöjligt. Det var underröjt och jag hörde bara björnen och till slut gick det loss och upp i ett berg. Jag sprang och gensköt längst en skogsväg och björnen gick undan parallellt med vägen. Plötsligt rusade björnen över vägen, kanske 60 meter framför mig, men det var inte en chans att skjuta, berättar Emil.

Björnen gick sedan upp mot området där den stått för Stinta i upptaget.

– Jag tog mig upp i berget så fort jag kunde och visste om en gallring där en kompis fått en björn på sig när han jagade grävling tidigare. Jag han inte mer än att komma fram och pusta lite så dök björnen upp och jag kunde fälla den.

– Vet inte vad som händer, allt går  som det ska och Stinta har aldrig varit så här bra tidigare. Det här trodde jag inte inför björnjakten, berättar Emil.

När JJ pratat med Emil har de inte hunnit undersöka björnen, annat än att de uppskattar den till cirka 50-60 kg.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser