Tredje björnen för Dahl i Gävleborg

Bollnäs (JJ) Emil Dahl och hans kompisar i Röste upplever just nu en fantastisk björnjakt. Nu på förmiddagen sköt de årets tredje björn, en varje dag...

Även idag fick Emil Dahl skjuta en björn. Och återigen kan han tacka sin plotthundstik Stinta.

På björnpremiären i fredags hittade Emil Dahls plotttik Stinta spår av en björn i en havreåker. Några timmar senare hade Emils far fällt björnen. I går fällde Emil själv en björn för Stinta och nu på förmiddagen var det dags igen.

– Vi började på morgonen i samma havreåker som vid premiären och Stinta tog återigen ett spår. Hon verkar vara i sin livs form och spårade björnen i fyra km innan hon kom ikapp. Och på den sträckan hade björnen gått längst vägar på tre ställen, men hon redde ändå ut det, berättar Emil, mer än belåten.

När Stinta kom ikapp björnen blev det ståndskall direkt. I två timmar skällde hon ståndskall innan Emil kom fram, men det var mycket tätt och svårt att komma till skott.

– Det var i princip omöjligt. Det var underröjt och jag hörde bara björnen och till slut gick det loss och upp i ett berg. Jag sprang och gensköt längst en skogsväg och björnen gick undan parallellt med vägen. Plötsligt rusade björnen över vägen, kanske 60 meter framför mig, men det var inte en chans att skjuta, berättar Emil.

Björnen gick sedan upp mot området där den stått för Stinta i upptaget.

– Jag tog mig upp i berget så fort jag kunde och visste om en gallring där en kompis fått en björn på sig när han jagade grävling tidigare. Jag han inte mer än att komma fram och pusta lite så dök björnen upp och jag kunde fälla den.

– Vet inte vad som händer, allt går  som det ska och Stinta har aldrig varit så här bra tidigare. Det här trodde jag inte inför björnjakten, berättar Emil.

När JJ pratat med Emil har de inte hunnit undersöka björnen, annat än att de uppskattar den till cirka 50-60 kg.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser