Trebent varg åter synlig

Skillingaryd (JJ) Den trebenta vargen som syntes i Småland i vårvintras har åter observerats. Många var säkra på att vargen dött till följd av sina skador, men i helgen syntes den igen.

Vargen observerades när den sprang över en gårdsplan i  byn Nyholm utanför Skillingaryd. De boende i huset tog även bilder på vargen som mestadels sprang på tre ben och endast stundtals stödde på det fjärde.

– Jag tycker det är fascinerande att vargen har klarat sig trots att den saknat en tass. Den här vargen är en riktig överlevare, säger Henrick Blank, enhetschef på länsstyrelsen i Jönköpings län till Svensk Jakt.

Vargen dök upp redan 2013 när får angreps i området. Sedan dess har den observerats och spårats vid flera tillfällen. Senast i våras, då det också upptäcktes att en tass i princip var söndertrasad. Många, inklusive länsstyrelsepersonal trodde  att vargen dukat under.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser