Tre vargar får fällas i Gävleborgs län – två områden undantagna jakt

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Tre vargar får fällas i Gävleborgs län under vargjakten och två områden är undantagna jakt. Det är Homna- och Galvenreviret i södra Hälsingland som är undantagna jakt, orsaken är att det finns genetiskt viktiga vargindivider i dessa områden.

Vargjakten startar på lördag den 15 januari och håller på som längst till och med den 15 februari. 
Det är tillåtet att söka efter vargspår en dag innan jakten startar. En nyhet för i år är att det inte är tillåtet att använda skoter som hjälpmedel för att göra detta. 

Den som är jaktledare ska anmäla sig till jaktregistret. Fällde eller påskjuten varg ska anmälas till länsstyrelsen inom en timme från det att djuret fällts eller påskjutits. 

En annan nyhet under årets jakt är att länsstyrelsen har ett nytt SMS-system. Genom det så kallade RovSMS kan man meddela deltagare i jakten om den återstående tilldelningen. 
Systemet har tagit fram för att minska risken för överskjutning. 
Fortfarande måste dock jaktledarna, minst en gång i timmen, hålla sig uppdaterad om återstående tilldelning i jaktområdet. 
Det här rapporterar länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

Fakta/Anmälan till SMS-tjänst och telefonnummer: 
– För att få SMS under jakten måste man ange sitt telefonnummer på  www.rovsms.se.
– För att lyssna av återstående tilldelning ring 026-17 11 99.
– För att rapportera fälld eller påskjuten varg ring 070-241 46 21.

Källa: Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser