Tre vargar får fällas i Gävleborgs län – två områden undantagna jakt

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Tre vargar får fällas i Gävleborgs län under vargjakten och två områden är undantagna jakt. Det är Homna- och Galvenreviret i södra Hälsingland som är undantagna jakt, orsaken är att det finns genetiskt viktiga vargindivider i dessa områden.

Vargjakten startar på lördag den 15 januari och håller på som längst till och med den 15 februari. 
Det är tillåtet att söka efter vargspår en dag innan jakten startar. En nyhet för i år är att det inte är tillåtet att använda skoter som hjälpmedel för att göra detta. 

Den som är jaktledare ska anmäla sig till jaktregistret. Fällde eller påskjuten varg ska anmälas till länsstyrelsen inom en timme från det att djuret fällts eller påskjutits. 

En annan nyhet under årets jakt är att länsstyrelsen har ett nytt SMS-system. Genom det så kallade RovSMS kan man meddela deltagare i jakten om den återstående tilldelningen. 
Systemet har tagit fram för att minska risken för överskjutning. 
Fortfarande måste dock jaktledarna, minst en gång i timmen, hålla sig uppdaterad om återstående tilldelning i jaktområdet. 
Det här rapporterar länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

Fakta/Anmälan till SMS-tjänst och telefonnummer: 
– För att få SMS under jakten måste man ange sitt telefonnummer på  www.rovsms.se.
– För att lyssna av återstående tilldelning ring 026-17 11 99.
– För att rapportera fälld eller påskjuten varg ring 070-241 46 21.

Källa: Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser