Tre lodjur får skyddsjagas

Västernorrland (JJ) För att minska skadorna på renskötseln i Västernorrlands norra del har länsstyrelsen på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på tre vuxna lodjur.

Jakten är begränsad till ett område inom Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner. I det aktuella området vistas ett stort antal renar under vinterhalvåret. Länsstyrelsens inventeringar av lodjur har visat att det också är en tät lodjursstam i området. Skyddsjakten är ett sätt att försöka förebygga en del av de skador som uppstår för renskötseln.

Skyddsjakten startades igår och får pågå fram till och med den 7 februari.

En förutsättning för att få bedriva skyddsjakt är att det finns spårsnö för att utreda om det rör sig om honor med ungar som enligt beslutet inte är tillåtna att jaga. Berörda samebyar liksom de som har jakträtt i de aktuella områdena har möjlighet att delta i skyddsjakten.

Jakten bedrivs som avlysningsjakt och den som jagar är skyldig att kontrollera vad som återstår av tilldelade djur. Den som deltar i skyddsjakten är också skyldig att känna till vilka regler som gäller. För mer information om vilka regler som skyddsjakten omfattas av kan man läsa i länsstyrelsen beslut, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser