Tre lodjur får skyddsjagas

Västernorrland (JJ) För att minska skadorna på renskötseln i Västernorrlands norra del har länsstyrelsen på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på tre vuxna lodjur.

Jakten är begränsad till ett område inom Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner. I det aktuella området vistas ett stort antal renar under vinterhalvåret. Länsstyrelsens inventeringar av lodjur har visat att det också är en tät lodjursstam i området. Skyddsjakten är ett sätt att försöka förebygga en del av de skador som uppstår för renskötseln.

Skyddsjakten startades igår och får pågå fram till och med den 7 februari.

En förutsättning för att få bedriva skyddsjakt är att det finns spårsnö för att utreda om det rör sig om honor med ungar som enligt beslutet inte är tillåtna att jaga. Berörda samebyar liksom de som har jakträtt i de aktuella områdena har möjlighet att delta i skyddsjakten.

Jakten bedrivs som avlysningsjakt och den som jagar är skyldig att kontrollera vad som återstår av tilldelade djur. Den som deltar i skyddsjakten är också skyldig att känna till vilka regler som gäller. För mer information om vilka regler som skyddsjakten omfattas av kan man läsa i länsstyrelsen beslut, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser