Tre dödade av björn

Indien (JJ) Två bybor och en naturvårdare dödades av en läppbjörn som löpte amok i ett skogsområde utanför staden Mahasamund i östra Indien, enligt lokala myndigheter.

Två bybor och en naturvårdare dödades av en läppbjörn som löpte amok i Indien. (Foto:iStock)

Polis lyckades skjuta ihjäl björnen efter att den gett sig på naturvårdaren, som sänts ut för att försöka fånga in och lugna den.

– Vi hade inget annat val än att skjuta den. Den var på bärsärkargång och attackerade alla som kom i dess väg, säger Rajesh Kukareja, biträdande polischef i Mahasamund.

De två byborna var på tur i skogsområdet för att plocka ätbara örter. När de dröjde med att återvända gav sig lokalbor ut för att leta efter dem och fann deras kroppar.

Läppbjörnen är rödlistad av Internationella naturvårdsunionen, som uppskattar antalet läppbjörnar till 20 000, rapporterar TT.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser