Tre av fyra Tandsjövargar skjutna

Lillhärdal (JJ) Tre vargar fälldes i går under skyddsjakt utanför Lillhärdal. De skjutna vargarna har orsakat skada på rennäringen i området. En varg återstår nu.

Det är samebyn Ruhvten Sijtes som trots flera skrämselförsök inte lyckats hindra en flock på fyra vargar från att skingra renflockarna samt döda renar. Den 12 februari beslutades därför om skyddsjakt på vargarna.

– De som jagat vargarna har gjort ett bra jobb, säger Mikael Wallén på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vargarna avlivades från helikopter sedan jägare på marken spårat och ringat vargarna i ett avgränsat område.

– Det är svåra förhållanden här nu eftersom det töat och nu fryst på. Det är isigt överallt, säger Mikael Wallén.

De tre avlivade vargarna är dels den sändarförsedda vargtiken i reviret samt två valpar. Mikael Wallén misstänker att den fjärde vargen som återstår att avliva är alfahannen i reviret.

– Den gamla alfahannen försvann och den här hannen vandrade in i höstas och började revirmarkera.

Skyddsjakten får pågå februari månad ut.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser