Tre av fyra Tandsjövargar skjutna

Lillhärdal (JJ) Tre vargar fälldes i går under skyddsjakt utanför Lillhärdal. De skjutna vargarna har orsakat skada på rennäringen i området. En varg återstår nu.

Det är samebyn Ruhvten Sijtes som trots flera skrämselförsök inte lyckats hindra en flock på fyra vargar från att skingra renflockarna samt döda renar. Den 12 februari beslutades därför om skyddsjakt på vargarna.

– De som jagat vargarna har gjort ett bra jobb, säger Mikael Wallén på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vargarna avlivades från helikopter sedan jägare på marken spårat och ringat vargarna i ett avgränsat område.

– Det är svåra förhållanden här nu eftersom det töat och nu fryst på. Det är isigt överallt, säger Mikael Wallén.

De tre avlivade vargarna är dels den sändarförsedda vargtiken i reviret samt två valpar. Mikael Wallén misstänker att den fjärde vargen som återstår att avliva är alfahannen i reviret.

– Den gamla alfahannen försvann och den här hannen vandrade in i höstas och började revirmarkera.

Skyddsjakten får pågå februari månad ut.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser