Tre åtalas för åtelkamera

Rättvik (JJ) Tre män står åtalade för brott mot kameralagen sedan polisen kunnat bevisa att bilderna från kameran skickades till deras mobiler. Miljöåklagare Åse Schoultz kan inte bevisa att männen gjort sig skyldiga till förberedelse till grovt jaktbrott.

Länsstyrelsen i Dalarna upptäckte i juni 2013 en åtel med dumpad död tamboskap i skogen vid Lugnsjön i Rättviks kommun

Slaktavfall från gris, får och höns fick polisen att misstänkta att åteln var avsedd för rovdjur. Bredvid fanns en åtelkamera uppsatt. Kameran tog bara bilder när rörelse uppstår, och skickar dessa till telefonnummer som programmerats in.

På de sista bilderna som togs syns en björn framför åtelplatsen. Vid samma plats fångades en hund på bild några timmar senare.

Flera män kom att misstänkas för miljöbrott, förberedelse till grovt jaktbrott samt brott mot lagen om allmän kameraövervakning, då inget tillstånd fanns för den uppsatta åtelkameran.

Alla som misstänktes nekade till allt.

Nu åtalas tre män, två hemmahörande i Leksand och en i Falun, misstänkta för att ha brutit mot kameralagen. Trion nekar till brottet.

– Bland de ärenden som hamnar på vårat bord lyckas vi alltid nysta fram var bilder till åtelkameror skickats och det leder alltid till åtal.

– Däremot är förberedelse till grovt jaktbrott mer svårbevisat. Det handlar till exempel om att knyta personer till en plats. Bevisläget är sådant att jag inte kan säga att de lagt ut tamboskapen, säger Åse Schoultz till Falu-Kuriren.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser