Tre åtalas för åtelkamera

Rättvik (JJ) Tre män står åtalade för brott mot kameralagen sedan polisen kunnat bevisa att bilderna från kameran skickades till deras mobiler. Miljöåklagare Åse Schoultz kan inte bevisa att männen gjort sig skyldiga till förberedelse till grovt jaktbrott.

Länsstyrelsen i Dalarna upptäckte i juni 2013 en åtel med dumpad död tamboskap i skogen vid Lugnsjön i Rättviks kommun

Slaktavfall från gris, får och höns fick polisen att misstänkta att åteln var avsedd för rovdjur. Bredvid fanns en åtelkamera uppsatt. Kameran tog bara bilder när rörelse uppstår, och skickar dessa till telefonnummer som programmerats in.

På de sista bilderna som togs syns en björn framför åtelplatsen. Vid samma plats fångades en hund på bild några timmar senare.

Flera män kom att misstänkas för miljöbrott, förberedelse till grovt jaktbrott samt brott mot lagen om allmän kameraövervakning, då inget tillstånd fanns för den uppsatta åtelkameran.

Alla som misstänktes nekade till allt.

Nu åtalas tre män, två hemmahörande i Leksand och en i Falun, misstänkta för att ha brutit mot kameralagen. Trion nekar till brottet.

– Bland de ärenden som hamnar på vårat bord lyckas vi alltid nysta fram var bilder till åtelkameror skickats och det leder alltid till åtal.

– Däremot är förberedelse till grovt jaktbrott mer svårbevisat. Det handlar till exempel om att knyta personer till en plats. Bevisläget är sådant att jag inte kan säga att de lagt ut tamboskapen, säger Åse Schoultz till Falu-Kuriren.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser