Traditionell kråkjakt gav 60 fåglar

Kristianstad (JJ) I helgen samlades ett dussintal jägare för att delta i den traditionella kråkjakten i Kristianstad-Bromölla. Totalt fällde jägarna ett 60-tal fåglar.

Årets traditionella kråkjakt gav ett 60-tal fåglar.

Jägarna satt på plats i sina gömslen i den kylslagna gryningen för att sitta ut till på förmiddagen. Samtliga deltagare kom tillbaka med fåglar. Totalt sköts ett 60-tal kråkfåglar.

– Man måste gömma sig ordentligt, kråkor har bra syn och reagerar direkt på om något rör sig eller är annorlunda, säger Åke Feldt från jaktvårdskretsen.

Jägarna anser att det finns många skäl till att jaga kråkor. En är att bönder kan ha problem med att fåglarna äter deras säd. Men den stora anledningen är att kråkor också är rovdjur, predatorer.

– De tar mycket småvilt, hare, fasan, småfågel. Det blir mer mångfald i faunan om vi inte har så många kråkor, säger en jägare som inte vill ståta med sitt namn, men som också berättar att kråkor är duktiga på att hitta andra arters bon och äta ägg, säger Åke Feldt till Kristianstadsbladet.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser