Torsten Mörner ny ordförande i jägareförbundet

– Jag är stolt och hedrad att bli jaktledare för Sveriges största jaktlag, sa Torsten Mörner, vars "jaktlag" har cirka 200 000 medlemmar, när han i helgen valdes till ny ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Torsten Mörner, statsveterinär vid SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, vill bland annat arbeta med att lyfta fram den kompetens inom viltvård och viltförvaltning som finns hos landets jägare. – Vi var nog Sveriges första miljörörelse när vi bildades 1830 och fortfarande är miljö och djurliv viktiga frågor. Jägarna och markägarna i Jägareförbundet är de som på många sätt är bäst på att förvalta naturen och de vilda djuren, säger Torsten Mörner som tilläggar att det också inbegriper arter som vi idag inte jagar. – Viltförvaltning sköts bäst lokalt och regionalt på nationell nivå – inte av byråkrater i EU, sade Torsten Mörner.Owe Wiktorin utnämndes samtidigt vid förbundets årsstämma till hedersledamot av Svenska Jägareförbundet efter fyra år som ordförande och pekade på förbundets viktigaste framtidsfråga, att få ungdomar intresserade av jakt.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser