Torsten Larsson årets våtmarksstipendiat

Våtmarksfondens och Ragn-Sells våtmarksstipendium delas i år ut den 23 maj klockan 16.30 vid Naturens Hus vid Bergianska trädgården i Stockholm. Stipendiet delas ut varje år och är på 25000 kronor, ett av vårt lands mest prestigefyllda miljöpris. Det är instiftat av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond och Ragn-Sells. Stipendiet kommer att delas ut av Våtmarksfondens ordförande Lars Ingelmark och Ragn-Sells ordförande och koncernchef Erik Sellberg.

Ett pris av högsta värde
Våtmarksstipendiet är ett erkännande till person eller organisation som ”utfört ett betydande och värdefullt arbete för att skapa våtmarker för fåglar av hög kvalité”. Stiftelsen Svensk Våtmarksfond och Ragn-Sells delar varje år ut stipendiet för att stimulera återskapandet av våtmarker.
Stipendiet som delats ut sedan 2002 har premierat de okända ”våtmarksarbetarna” som med stort engagemang återskapat mycket värdefulla våtmarker av högsta kvalité, främst för fåglar. Dessa ”arbetare” är lysande exempel på vad envist, effektivt arbete, hög biologisk, teknisk och ekonomisk kompetens kan åstadkomma för våra livsviktigaste tillgångar, våtmarkerna.  

Torsten Larsson en värdig stipendiat
Torsten har varit ansvarig för de internationella kontakterna på Naturvårdsverket (SNV) vilket Sverige haft mycket glädje av när det gäller vårmarksbiotopernas bevarande. I organisationer som Wetlands International, Bird Life och Ramsar kommissionen har Torsten haft möjlighet att göra Sveriges röst hörd och ofta med gott resultat till gagn för våtmarkerna och dess fauna.
Han har också varit engagerad för SNV vid återskapandet av Hornborgarsjön, mest känd för sin trandans under vår och höst. Torsten har också varit en respekterad ledamot av WWF´s naturvårdskommitté. Den hotade fjällgåsen har också stått på hans meritlista för det aktiva arbete som SNV gjort för denna arts bevarande i Sverige.
Han är också en av de viktigaste personerna som medverkat till Angarnsjöns återskapande och restaureringar. Denna sjö är en av vårt lands förnämsta fågelsjöar belägen alldeles norr om Stockholm. Torsten är känd för sin vilja att genomföra alla uppdrag med effektivitet och hög ambitionsnivå.
Tidigare stipendiater finns på fondens hemsida www.vatmarksfonden.com.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser