Torsby kommun sänker arrendepriser

Torsby (JJ) Den växande vargstammen tvingar nu Torsby kommun att sänka arrendepriserna på sina marker. – Vi tycker det är bra att hålla liv i jaktkulturen, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), till Värmlands Folkblad.

Torsby kommun arrenderar ut 77 jakträtter inom 21 jaktvårdsområden. De senaste åren har älgstammen minskat i takt med att vargstammen vuxit. Man kan också konstatera att intresset bland jägarna minskat för att arrendera marker i kommunen.

Nu reducerar kommunen priset på arrende med nära 200 kronor om året, till 2 400 kronor. Samtidigt höjs åldern för unga som jagar för 1 000 kronor från 25 år till 29 år.

– Det behövs nyrekrytering om vi ska hålla fart i kulturen. Det ska inte vara på grund av priset som man avstår som ung, säger Ann-Katrin Järåsen och tillägger:

– Det här handlar om väldigt mycket mer än om själva jakten. Det handlar om att vi inte har så mycket att erbjuda människor i glesbygd och därför blir naturen viktig. Hon poängterar också att arrendepriset inte bara gäller för älgjakt.

– Det handlar om viltvård och jakten på predatorer är minst lika viktig. Om vi inte har folk som skjuter rävar kommer vi exempelvis inte ha några harar eller skogsfåglar kvar, säger Ann-Katrin Järlåsen till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser