Torsby kommun sänker arrendepriser

Torsby (JJ) Den växande vargstammen tvingar nu Torsby kommun att sänka arrendepriserna på sina marker. – Vi tycker det är bra att hålla liv i jaktkulturen, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), till Värmlands Folkblad.

Torsby kommun arrenderar ut 77 jakträtter inom 21 jaktvårdsområden. De senaste åren har älgstammen minskat i takt med att vargstammen vuxit. Man kan också konstatera att intresset bland jägarna minskat för att arrendera marker i kommunen.

Nu reducerar kommunen priset på arrende med nära 200 kronor om året, till 2 400 kronor. Samtidigt höjs åldern för unga som jagar för 1 000 kronor från 25 år till 29 år.

– Det behövs nyrekrytering om vi ska hålla fart i kulturen. Det ska inte vara på grund av priset som man avstår som ung, säger Ann-Katrin Järåsen och tillägger:

– Det här handlar om väldigt mycket mer än om själva jakten. Det handlar om att vi inte har så mycket att erbjuda människor i glesbygd och därför blir naturen viktig. Hon poängterar också att arrendepriset inte bara gäller för älgjakt.

– Det handlar om viltvård och jakten på predatorer är minst lika viktig. Om vi inte har folk som skjuter rävar kommer vi exempelvis inte ha några harar eller skogsfåglar kvar, säger Ann-Katrin Järlåsen till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser