Torsby jaktvårdskrets protesterar mot stoppad vargjakt

VÄRMLAND(JJ). Torsby jaktvårdskrets protesterar mot länsstyrelsens beslut att vargjakt inte får bedrivas i ett område väster om Torsby.

Anledningen till beslutet är att det antas finnas minst en valp som har finskt-ryskt ursprung i det aktuella området.
Jaktvårdskretsen tycker dock länsstyrelsen ska hjälpa till med att visa vilka områden jägarna ska undvika, detta på grund av att man menar att det även finns vargar i området som får fällas. 

Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, menar att detta inte är genomförbart.
– Alla vargar ser likadana ut och vi vet inte exakt var de håller hus hela tiden. En sådan service skulle vi kunna ha om vi hade radiosändare på vargarna, men när vi nu inte har det så är det omöjligt, säger Furuholm till Sveriges Radio P4 Värmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser