Torbjörn fällde älg på stånd

Jättebra! Torbjörn kramar om Rista efter dagens andra ståndskallsarbete 
som slutade med en fälld älgkviga.Med en tändsticka konstateras vindriktningen, och jämthundstiken S J H Gratialandets Rista kopplas loss. Torbjörn Wallberg, Varberg, har vunnit en dags älgjakt med löshund i serien "Jaga med JJ". Chefredaktör Holger Nilsson är hundförare.


Rista är ordentligt jaktsugen och rusar omedelbart iväg på sök. Torbjörn berättar att han tidigare bara skjutit en älg, ute på en åker under generell jakt.
– Jag har läst mycket om löshundsjakt, och tyckt att det verkat spännande. Därför hoppades jag på en turlott.
Trots november månad så är markerna mjuka och snöfria, perfekta förutsättningar för en bra jakt. Det enda som stör är möjligen en svag vind som tidigt på morgonen inte riktigt bestämt riktningen.
Vi ska jaga på JJ:s marker norr om Koberg i Västra Göta-lands län.
I väntan på att Rista ska komma tillbaka från sin första söktur går vi igenom avskjutningsreglerna. Tjur mellan fyra och åtta taggar är fredade.
Det råder ingen tvekan om att Torbjörn inte har förberett sig. Den helstockade Husqvarna-studsaren är väl inskjuten, och på fötterna sitter ett par smidiga kängor.
Efter knappt tio minuter kommer Rista farande genom skogen, och utan att ägna oss en blick fortsätter hon in i jaktområdet.
– Hon springer fort, kommenterar Torbjörn kort.
Vi går sakta fram i markerna och står långa stunder och lyssnar. Nu har det gått nästan 20 minuter utan att vi sett skymten av Rista. Det börjar kännas som om något är på gång …
Det går ytterligare någon minut, så plötsligt tycker vi oss skönja hundskall i fjärran. Visst är det Rista! Stånd i upptaget, men vi måste närmare för att höra bättre.
Sakta går vi mot ståndet. Torbjörn tar ett djupt andetag, och inser att allvaret börjar. Älgen har flyttat sig cirka 100 meter, och det hörs på Rista att hon får jobba för att att hålla kvar älgen.
När vi är mindre än 200 meter från hund och älg får Torbjörn göra ansmygningen helt själv.
Jag ser ryggen på Torbjörn, och han ser älgen. Men en knäckt kvist räcker för att stöta ståndet, och Rista tystnar.
Det var en fejad sextaggare.

Tillbaka
Vi gör en snabb förflyttning upp mot rågången för att om möjligt förhindra älgen att gå in på grannmarken, med ett senare ståndskall.
En kontroll med pejlen visar senare att älg och hund gått i motsatt riktning, och förmodligen har älgen också hoppat över ån. Och då brukar Rista bryta.
Vi hinner inte mer än att torka svetten ur pannan förrän Rista dyker upp. Snabbt fram med kopplet för att markera att nu gör vi ett nytt släpp och glömmer sextaggaren.

Samma område
Med Rista i band går vi tillbaka mot samma område. En plantering som bjuder på välsmakande tallskott för hungriga älgar.
Nytt släpp och den här gången är det inte frågan om någon söktur. Rista sticker rakt ut med högt huvud, hon vet att det finns mer älg.
Vi står stilla och låter Rista sköta jakten. Torbjörn torkar bort de första regndropparna från kikarsiktet och redan efter tio minuter drar Rista igång. Bara 300-400 meter bort dunkar ståndskallet taktfast, och Torbjörn torkar kikarsiktet igen.
Vi kommer överens om att jag skall smyga först som känner markerna, och uppe på ståndet är det Torbjörn som tar över.
Vinden ställer till det för oss, och ett par gånger får vi ändra väg. Med hjälp av blöta berghällar lyckas vi komma in på 25-30 meter. Efter en stund ser vi att det är en ensam älgkviga. En väldigt irriterad älg som gör utfall mot Rista.
– Nu är det bara att vänta, viskar jag över Torbjörns axel. Hon kommer att blotta sig.
Torbjörn är medveten om att han inte kommer att se hela älgen i tallungskogen. Eventuell skottchans blir bara på en liten del av kroppen.

Utfall
Kvigan gör ännu ett utfall mot Rista, och när hon vänder tillbaka blottar hon hela halsen. Torbjörn fattar situationen rätt och fyller kikarsiktet med älghalsen. Skottet går och kvigan brakar i backen utan att ta ett enda steg!
Torbjörn tar några raska kliv fram till älgen och en strålande glad jämthund.
Han ger Rista en jättekram och utbrister:
– Nu skall jag bli livstidsprenumerant!!!

Trixande
Med den fyrhjuliga motorcykeln trixar vi ut älgkroppen till en intilliggande gammal odling. Därefter steker vi fläsk och sammanfattar jaktdagen, som började med en icke skjutbar älg. Och slutade på bästa sätt med en fälld älg efter en spännande ansmygning på ett fast älgstånd.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser