Toppskiktet gör upp – ”Allt kan hända!”

Till helgen gör Sveriges bästa rävhundar upp om SM-titeln. Det kommer bli jämnt. Startfältet är spännande med riktigt bra hundar, både veteraner och nykomlingar. – Gemensamt för alla deltagarna är deras höga egenskapspoäng. Det här är kanonhundar, säger Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert.

Att se drevdjuret kommer vara viktigt för att plocka poäng. Foto: Joakim Martinsson

Joakim Martinsson ska bevaka Stövar-SM för rävhundar på plats till helgen. Jaktjournalen ringde upp honom checkade av läget så här dagarna före.

Hur ser förutsättningarna ut?

– Det ser bra ut. Jag följer med på väderprognosen dagligen. Det är det allt hänger på.

Hur menar du?

– Vädret är A och O för jakten. Jag tror vinsten kommer hänga på egenskapspoängen och då är det viktigt att förutsättningarna är rätt för att plocka poäng. Blir det blötsnö med svarta spårstämplar kommer det bli tufft. Det i mitt tycke bästa drevvädret är ett par minusgrader och snö.

Finns det några extra spännande ekipage i startfältet?

– Absolut. Ebbarps Katja med ägare Kjell-Göran Josefsson från Svenljunga. Den elitettan de kvalade in på är ruggigt imponerande. Första dagen fick Katja 66 poäng. Det är exceptionellt bra. Hon tappade i princip ingenting.

– Sen har vi även Drevtorpets Challe med ägare Jimmi Lindby från Dalhem. De startar i SM för tredje året i rad. Challe håller en stabil jämn och hög klass.

Skiljer sig årets SM från tidigare tävlingar?

– Ja, i år är första gången hundarna kommer dömas med de nya provreglerna. Vi kan nog förvänta oss något lägre egenskapspoäng jämfört med fjolårets resultat. Det blir svårare enligt de nya reglerna att få riktigt höga poäng. I dag jobbar man med koefficient på slagarbetet samt skall. Två av rävhundarnas grundpelare.

Du startade din egen hund, Ekmarkens Trillan i helgen och tog en elitetta. Kommer vi se dig i startfältet nästa år?

– Haha, nä då. Hon fick en tvåa andra provdagen så det blir nog inte aktuellt, även om hon blev föreslagen fina egenskapspoäng. Å andra sidan ska jag ju starta henne på Smålandsräven i slutet av februari, så man vet ju aldrig.

Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert kommer finnas på plats på SM-tävlingen. Foto: Privat

Jaktjournalen liverapporterar i vanlig ordning från provrutorna båda provdagarna. Joakim Martinsson kommer finnas på plats och dokumentera tävlingen till vårt stora reportage i tidningen men också krydda vår facebooksida och vårt instagramkonto med bilder och kortare filmklipp. Dessutom kommer teamet från Bearplay.se att direktsända intervjuer.

Klicka här för att komma till vår SM-sida>>

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser