Toppskiktet gör upp – ”Allt kan hända!”

Till helgen gör Sveriges bästa rävhundar upp om SM-titeln. Det kommer bli jämnt. Startfältet är spännande med riktigt bra hundar, både veteraner och nykomlingar. – Gemensamt för alla deltagarna är deras höga egenskapspoäng. Det här är kanonhundar, säger Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert.

Att se drevdjuret kommer vara viktigt för att plocka poäng. Foto: Joakim Martinsson

Joakim Martinsson ska bevaka Stövar-SM för rävhundar på plats till helgen. Jaktjournalen ringde upp honom checkade av läget så här dagarna före.

Hur ser förutsättningarna ut?

– Det ser bra ut. Jag följer med på väderprognosen dagligen. Det är det allt hänger på.

Hur menar du?

– Vädret är A och O för jakten. Jag tror vinsten kommer hänga på egenskapspoängen och då är det viktigt att förutsättningarna är rätt för att plocka poäng. Blir det blötsnö med svarta spårstämplar kommer det bli tufft. Det i mitt tycke bästa drevvädret är ett par minusgrader och snö.

Finns det några extra spännande ekipage i startfältet?

– Absolut. Ebbarps Katja med ägare Kjell-Göran Josefsson från Svenljunga. Den elitettan de kvalade in på är ruggigt imponerande. Första dagen fick Katja 66 poäng. Det är exceptionellt bra. Hon tappade i princip ingenting.

– Sen har vi även Drevtorpets Challe med ägare Jimmi Lindby från Dalhem. De startar i SM för tredje året i rad. Challe håller en stabil jämn och hög klass.

Skiljer sig årets SM från tidigare tävlingar?

– Ja, i år är första gången hundarna kommer dömas med de nya provreglerna. Vi kan nog förvänta oss något lägre egenskapspoäng jämfört med fjolårets resultat. Det blir svårare enligt de nya reglerna att få riktigt höga poäng. I dag jobbar man med koefficient på slagarbetet samt skall. Två av rävhundarnas grundpelare.

Du startade din egen hund, Ekmarkens Trillan i helgen och tog en elitetta. Kommer vi se dig i startfältet nästa år?

– Haha, nä då. Hon fick en tvåa andra provdagen så det blir nog inte aktuellt, även om hon blev föreslagen fina egenskapspoäng. Å andra sidan ska jag ju starta henne på Smålandsräven i slutet av februari, så man vet ju aldrig.

Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert kommer finnas på plats på SM-tävlingen. Foto: Privat

Jaktjournalen liverapporterar i vanlig ordning från provrutorna båda provdagarna. Joakim Martinsson kommer finnas på plats och dokumentera tävlingen till vårt stora reportage i tidningen men också krydda vår facebooksida och vårt instagramkonto med bilder och kortare filmklipp. Dessutom kommer teamet från Bearplay.se att direktsända intervjuer.

Klicka här för att komma till vår SM-sida>>

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser