Toppnotering för Västerbottens fjällrävstam

Kungsbacka (JJ) Det går bra för det svenska beståndet fjällräv just nu. I Västerbottens län är det ett rekordår med 31 registrerade föryngringar.

Fjällrävarna i Västerbotten har haft ett gott år. Foto: Istock

– Det är den högsta siffran på minst 35 år och ett jättebra resultat för den starkt hotade fjällräven, säger Per-Anders Blomqvist, Länsstyrelsen Västerbotten.

Enligt Per-Anders Blomqvist beror populationsutvecklingen på flera saker.

– Det har varit bra med fjällämmel i delar av fjällen och Länsstyrelsen bedriver också ett intensivt arbete med stödutfodring och rödrävsjakt, säger han.

Även i Jämtland och Norrbotten ökar fjällrävsbeståndet och flera nya kullar har registrerats.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser