Tonvis med kött fick kasseras efter olyckan i Tjernobyl

SÖDERHAMN(JJ). Bland jägarna i kommunen är inte Tjernobyl något hett samtalsämne längre. Men åren efter olyckan så påverkades jägarna i området i högsta grad, då var man tvunga att kassera många ton kött från både älg och rådjur på grund av för höga cesiumhalter.

Olyckan och dess konsekvenser gjorde enligt Goude att många jägare slutade med jakten.
I dag skickas det dock inte in något kött för att analyseras. 
– Det skulle vara bra med en organiserad mätning igen. Jag saknar också forskning om hur farligt det är med hög strålning i kött. Mig veterligt finns det ingen vetenskap som visar att det är fler jägare som dör efter att ha ätit kött med höga halter cesium, säger Tord Goude,  ordförande i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, till Söderhamns-Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser