Tolv lodjursföryngringar i östra Norrbotten

NORBOTTEN(JJ). Årets rovdjursinventering visar att det finns tolv lodjursföryngringar i östra Norrbotten. Det innebär att det är tre fler föryngringar än förra året. Sett till hela länet har dock antalet föryngringar minskat.

 – Det är inte förvånande men det är oerhört besvärande. Vi ska ju försöka leva av det här om det vid samebyar här i östra Norrbotten har sagt är att fyra föryngringar kan vi acceptera men inte tolv. Så nu måste vi få bort de på nåt sätt, säger Cenneth Pettersson, ordförande i Pirttijärvi sameby, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Pettersson menar att det gäller att fortsätta att försöka få jägarna att skjuta hela den kvot de tilldelas. Trots att det sköts nio lodjur i östra Norrbotten förra årets jakt så är det alltså många föryngringar. Troligen kommer tilldelningen vid licensjakten på lodjur nu att öka.

Inventeringarna visar också att antalet föryngringar i länet har ökat när det gäller både järv och kungsörn.
Det här rapportearr Sveriges Radio P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser