Tolv lodjursföryngringar i östra Norrbotten

NORBOTTEN(JJ). Årets rovdjursinventering visar att det finns tolv lodjursföryngringar i östra Norrbotten. Det innebär att det är tre fler föryngringar än förra året. Sett till hela länet har dock antalet föryngringar minskat.

 – Det är inte förvånande men det är oerhört besvärande. Vi ska ju försöka leva av det här om det vid samebyar här i östra Norrbotten har sagt är att fyra föryngringar kan vi acceptera men inte tolv. Så nu måste vi få bort de på nåt sätt, säger Cenneth Pettersson, ordförande i Pirttijärvi sameby, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Pettersson menar att det gäller att fortsätta att försöka få jägarna att skjuta hela den kvot de tilldelas. Trots att det sköts nio lodjur i östra Norrbotten förra årets jakt så är det alltså många föryngringar. Troligen kommer tilldelningen vid licensjakten på lodjur nu att öka.

Inventeringarna visar också att antalet föryngringar i länet har ökat när det gäller både järv och kungsörn.
Det här rapportearr Sveriges Radio P4 Norrbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser