Tolv får vargdödade i Dalarna

Malungsfors (JJ) En varg har dödat fem får i Malungsfors. Sex får saknas fortfarande vid Råberget. - Lammen stod och skrek efter de döda tackorna, säger Mats Larsson, ordförande för viltvårdsområdet Östra Fors, till Dalarnas tidningar.

I Äppelbo har minst sju får blivit rivna. Peter Jansson och hans son Adam Jansson fann sina får blodiga och flera var döda eller så skadade att de fick avlivas. Larsson tror det rör sig om mer än en varg som gick till attack mot fäbodbrukaren Irene Gustavssons försvarslösa får i Malungsfors på onsdag kväll och torsdag förmiddag.

När fårägaren Adam Jansson i Äppelbo var på väg hem från jobbet upptäckte han att flera får var angripna och hade sår i strupen, på juvren och på benen. Tre får var tvungna att avlivas och två var redan döda.

Det har inte hänt tidigare att en varg rivit får i området men det har funnits problem med lodjur. De kommer att sitta där i natt och passa fåren.

– Platsen där vi har fåren ligger nästan mitt i byn. Det är bara 400 meter från dagis och skola, säger Peter oroat, till Dalarnas tidningar.

2 kommentarer

 • Rovdjursstängsel runt dagis
  Det är snart dags nu. Vargar är som hundar och dessutom ouppfostrade!

 • föryngring
  Stackars alla fårägare, jag lider med dem.
  Där vargen dödar och skadar får är i ett område där det finns en föryngring.
  Ofta är det hanen som jagar mat till sina ungar.
  Då brukar inte ens rovdjursstängsel räcka till.
  Den kommer säkert tillbaka så det är bara att vakta med geväret i högsta beredskap.

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser