Tolv får vargdödade i Dalarna

Malungsfors (JJ) En varg har dödat fem får i Malungsfors. Sex får saknas fortfarande vid Råberget. - Lammen stod och skrek efter de döda tackorna, säger Mats Larsson, ordförande för viltvårdsområdet Östra Fors, till Dalarnas tidningar.

I Äppelbo har minst sju får blivit rivna. Peter Jansson och hans son Adam Jansson fann sina får blodiga och flera var döda eller så skadade att de fick avlivas. Larsson tror det rör sig om mer än en varg som gick till attack mot fäbodbrukaren Irene Gustavssons försvarslösa får i Malungsfors på onsdag kväll och torsdag förmiddag.

När fårägaren Adam Jansson i Äppelbo var på väg hem från jobbet upptäckte han att flera får var angripna och hade sår i strupen, på juvren och på benen. Tre får var tvungna att avlivas och två var redan döda.

Det har inte hänt tidigare att en varg rivit får i området men det har funnits problem med lodjur. De kommer att sitta där i natt och passa fåren.

– Platsen där vi har fåren ligger nästan mitt i byn. Det är bara 400 meter från dagis och skola, säger Peter oroat, till Dalarnas tidningar.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser