Tog honungstjuv på bar gärning

Ånge (JJ) I den lilla byn Borgsjöbyn i Ånge kommun härjar en björn sedan midsommar. En biodlare har blivit särskilt drabbad och mötte själv björnen på nära håll.

Tagen på bar gärning! Foto: Privat

I en vecka har en björnhona med två ungar rört sig kring den lilla byn Borgsjöbyn, längs med E14 mitt emellan Östersund och Sundsvall.

Björkman, en biodlare i byn hörde på midsommarförmiddagen några konstiga ljud när han var ute i skogen. Han följde ljuden mot några av sina bikupor och fick där sig en rejäl överraskning.

– Vi upptäckte väl varandra ungefär samtidigt, jag och björnhonan. Avståndet var 15 meter och hon satte av mot mig. Gräset revs upp under henne när hon tvärnitade precis framför mig.

Under de senaste dagarna har det blivit flera möten och Björkman har till och med lyckats fota björnhonan när hon försöker ta sig in till den åtråvärda honungen i en husvagn, som han har gjort i ordning för fyra bisamhällen.

Länsstyrelsen har nu varit på plats och satt upp elstängsel runt bisamhällena. Björnhonan uppskattas väga 130-140 kilo.

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser