Tog honungstjuv på bar gärning

Ånge (JJ) I den lilla byn Borgsjöbyn i Ånge kommun härjar en björn sedan midsommar. En biodlare har blivit särskilt drabbad och mötte själv björnen på nära håll.

Tagen på bar gärning! Foto: Privat

I en vecka har en björnhona med två ungar rört sig kring den lilla byn Borgsjöbyn, längs med E14 mitt emellan Östersund och Sundsvall.

Björkman, en biodlare i byn hörde på midsommarförmiddagen några konstiga ljud när han var ute i skogen. Han följde ljuden mot några av sina bikupor och fick där sig en rejäl överraskning.

– Vi upptäckte väl varandra ungefär samtidigt, jag och björnhonan. Avståndet var 15 meter och hon satte av mot mig. Gräset revs upp under henne när hon tvärnitade precis framför mig.

Under de senaste dagarna har det blivit flera möten och Björkman har till och med lyckats fota björnhonan när hon försöker ta sig in till den åtråvärda honungen i en husvagn, som han har gjort i ordning för fyra bisamhällen.

Länsstyrelsen har nu varit på plats och satt upp elstängsel runt bisamhällena. Björnhonan uppskattas väga 130-140 kilo.

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser