Tjuvskytt inför rätta

Den 27-åring från Småländska Kvillfors som i juni 2006 sköt en älgko vid Ramnäs, i Nye utanför Vetlanda, försvarade sig igår vid tingsrätten i Eksjö.

Mannen hävdar att det var ett vådaskott han avlossade sedan älgkon stupade med ett skott i huvudet en juninatt 2006. Efter skottet tog mannen ur älgen, åkte hem och lånade en släpkärra, samtidigt som han också skaffade hjälp av en kamrat. För att sedan forsla hem älgen och hänga upp den i vedboden.
27-åringen hävdade att älgen dog av ett vådaskott sedan han använt kikarsiktet för att titta närmare på älgen. Hans advokat bestrider anklagelsen om grovt jaktbrott och hävdar istället att det handlar om ett så kallat oaktsamhetsbrott. Han bestred även förverkandet av det beslagtagna vapnet, en Carl-Gustaf-studare med ett Zeizz kikarsikte.27-åringens kamrat som hjälpte till att forsla bort älgen bestred att han gjort något brottsligt. Mannen är åtalad för jakthäleribrott. Åklagaren yrkade kännbart bötesstraff om 80 dagsböter.För 27-åringen yrkade åklagaren på ett betydligt kännbarare straff. Eftersom straffvärdet anses överstiga bötesnivå och att det inte fanns särskilda skäl för att döma till villkorligt straff och samhällstjänst, menar åklagaren att mannen ska dömas till fängelsestraff, tidsmässigt inte under fyra månader.Dom meddelas den 14 mars.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser