Tjuvskytt inför rätta

Den 27-åring från Småländska Kvillfors som i juni 2006 sköt en älgko vid Ramnäs, i Nye utanför Vetlanda, försvarade sig igår vid tingsrätten i Eksjö.

Mannen hävdar att det var ett vådaskott han avlossade sedan älgkon stupade med ett skott i huvudet en juninatt 2006. Efter skottet tog mannen ur älgen, åkte hem och lånade en släpkärra, samtidigt som han också skaffade hjälp av en kamrat. För att sedan forsla hem älgen och hänga upp den i vedboden.
27-åringen hävdade att älgen dog av ett vådaskott sedan han använt kikarsiktet för att titta närmare på älgen. Hans advokat bestrider anklagelsen om grovt jaktbrott och hävdar istället att det handlar om ett så kallat oaktsamhetsbrott. Han bestred även förverkandet av det beslagtagna vapnet, en Carl-Gustaf-studare med ett Zeizz kikarsikte.27-åringens kamrat som hjälpte till att forsla bort älgen bestred att han gjort något brottsligt. Mannen är åtalad för jakthäleribrott. Åklagaren yrkade kännbart bötesstraff om 80 dagsböter.För 27-åringen yrkade åklagaren på ett betydligt kännbarare straff. Eftersom straffvärdet anses överstiga bötesnivå och att det inte fanns särskilda skäl för att döma till villkorligt straff och samhällstjänst, menar åklagaren att mannen ska dömas till fängelsestraff, tidsmässigt inte under fyra månader.Dom meddelas den 14 mars.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser