Tjuvjägare sköt dovhjort inne i samhälle

Karlskoga (JJ) Någon eller några tjuvjagade i veckan med bil mitt inne i ett bostadsområde i Karlskoga. Snön på backen avslöjade händelseförloppet.

Tjuvjakten inträffade i onsdags förra veckan. Eftersom det låg snö på marken reagerade folk på blodspåren. Kommunjägaren Jan Lund, som är den ende som har skottlossningstillstånd i området menar att tjuvjakt på kapitala dovhjortar pågått under flera år. De äldre djuren försvinner spårlöst.

– Jag har ganska bra koll på hjortarna. Det har försvunnit hjortar som skulle varit kvar, kapitaldjur med riktigt stora horn. Det är mycket kött på sådana djur, mer pengar i dem än i mindre hindar, säger Jan Lund till tidningen Aftonbladet.

Tjuvjakten i onsdags var inte svår att rekonstruera eftersom spåren i snön tydligt visade hur jakten gått till.

– Det var blodspår, hår och kulnedslag. Det syntes släpspår som upphörde tvärt där de lastat djuret i bilen, säger Jan Lund vidare.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser