Tjuvjagade björn från skoter

Kittelfjäll (JJ) Spår efter illegal jakt på björn har säkrats på Vardofjället väster om Kittelfjäll. Polisen i Västerbotten har efter ett anonymt tips om tjuvjakt upprättat en anmälan om grovt jaktbrott.

Snöskotrar har använts för att jaga ikapp björnen. Arkivfoto: Ulf Lindroth
Någon gång mellan den 18 och 21 april avlivades en björn i området runt Vardofjället. Polisen fick via ett anonymt tips in uppgifter som kunde säkras.

– Det råder skoterförbud i området men vi kan se hur jakten skett från skoter och påbörjats uppe på kalfjället, säger Lennart Häggbom, kriminalinspektör vid kriminalpolisen.

Björnen har förföljts och jagats med snöskoter i en dryg mil innan den avlivats. Vid jakten har flera snöskotrar varit inblandade. En av skotrarna har framförts på björnens spår för att därigenom försöka dölja jakten. Efter det att björnen avlivats har ytterligare en snöskoter med pulka anlänt till avlivningsplatsen. Björnen har lastats och sedan har den körts till närmaste väg för vidare transport. Där upphör spåren. Enligt Polismyndigheten har troligtvis jakten skett nattetid eller under den mörkare delen av dygnet.

Spår har säkrats på brottsplatsen och DNA har skickats för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Vi väljer nu att gå ut och fråga allmänheten om de har några tips från de aktuella dagarna i området. Vi skulle behöva få in mer information så vi kan börja nysta i en trådände och se hur långt det leder oss, säger Lennart Hägbom.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser