Tjänstemän beväpnar sig för att kunna skrämma rovdjur

KARLSTAD(JJ). Nu beväpnar sig tjänstemän på länsstyrelsen med både hagelgevär och pepparspray - det gör man för att vid behov kunna skrämma rovdjur. – Men vi tänker inte ersätta jägarna, och det har inget att göra med att vi utsatts för hot, eller känner oss hotade. Däremot kan det vara bra att ha för att skrämma varg och björn med, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han och tre tjänstemän till kommer att beväpna sig för att exempelvis kunna skrämma bort närgångna rovdjur eller för att använda som personligt skydd. 

Tjänstemännen ska få hagelgevär med utrymme för fler än tre patroner i magasinet. Som ammunition ska man ha gummihagel eller smällare. 
Som statlig myndighet har länsstyrelsen rätt att utrusta tjänstemän med vapen om det behövs. 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser