Tjänstemän beväpnar sig för att kunna skrämma rovdjur

KARLSTAD(JJ). Nu beväpnar sig tjänstemän på länsstyrelsen med både hagelgevär och pepparspray - det gör man för att vid behov kunna skrämma rovdjur. – Men vi tänker inte ersätta jägarna, och det har inget att göra med att vi utsatts för hot, eller känner oss hotade. Däremot kan det vara bra att ha för att skrämma varg och björn med, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han och tre tjänstemän till kommer att beväpna sig för att exempelvis kunna skrämma bort närgångna rovdjur eller för att använda som personligt skydd. 

Tjänstemännen ska få hagelgevär med utrymme för fler än tre patroner i magasinet. Som ammunition ska man ha gummihagel eller smällare. 
Som statlig myndighet har länsstyrelsen rätt att utrusta tjänstemän med vapen om det behövs. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser