Tjäder kan stoppa skogsavverkning

Kungsbacka (JJ) Förekomsten av tjäder kan stoppa skogsavverkningar. Det utslaget i en dom i Mark- och miljödomstolen.

Tjädern har ett speciellt skydd i den södra delen av Sverige. Foto: Istock

Tidningen ATL skriver om en skogsägare i Västra Götaland som ville avverka ett 4,3 hektar stort skogsområde.

Skogsstyrelsen begränsade avverkningen till en hektar, med hänvisning till att området var spelplats för tjädrar.

Nu har Mark- och miljödomstolen slagit fast att Skogsstyrelsens beslut var korrekt.

Domstolen menar bland annat att tjädern har ett speciellt skydd i södra Sverige eftersom arten är ovanlig i den delen av landet.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser