Tio månaders fängelse för vildsvinsjakt

Karlskoga (JJ) När jaktlagen i området började hitta kultingar som frusit ihjäl förstod man att någon tjuvjagade vildsvin på markerna. Nu har en 42-årig Karlskogabo dömts till fängelse för jaktbrotten.

Med färsk jägarexamen på handen, men utan jaktmarker beslutade sig en Karlskogabo för att jaga på andras marker. Mellan november 2008 och april 2009 jagade han vid minst tolv tillfällen på marker i Karlskoga och Degerfors kommun.
En av de fyra drabbade markägarna hade visserligen gett honom lov att skjuta vildsvin. När hon ångrade sig fortsatte han ändå att jaga. Mannen sköt minst åtta vildsvin under perioden. För det mesta skedde det vid en åtelplats.
Under rättegången berättade 42-åringen om hur han gått till väga. Han jagade i skymningen och använde alltid en ljuddämpare. De urtagna djurkropparna förvarade han i sitt garage. Någon enstaka gris styckade han på egen hand. Resten fick 42-åringen hjälp med. Han behöll 30-40 procent av köttet medan resten såldes.
En av markägarna berättade för tingsrätten om hur jaktlagets medlemmar plötsligt noterade att suggor började försvinna i området. Under 2008 tvingades jägarna leta upp och avliva 27 ensamma kultingar. Senare, under vintern 2008-2009, hittades ihjälfrusna kultingar på markerna.
Örebro tingsrätt dömer honom nu till tio månaders fängelse för de systematiska jaktbrotten. Han får dock en viss straffrabatt för att ha hjälpt polisen med utredningen.
Mannen döms även för vapenbrott. 42-åringen hade 50 stycken patroner och ett kikarsikte utan att ha tillstånd för det. Det beslagtas nu av staten. Det gäller även det gevär och kikarsikte som han hade licens för, skriver na.se.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser