Tio månaders fängelse för vildsvinsjakt

Karlskoga (JJ) När jaktlagen i området började hitta kultingar som frusit ihjäl förstod man att någon tjuvjagade vildsvin på markerna. Nu har en 42-årig Karlskogabo dömts till fängelse för jaktbrotten.

Med färsk jägarexamen på handen, men utan jaktmarker beslutade sig en Karlskogabo för att jaga på andras marker. Mellan november 2008 och april 2009 jagade han vid minst tolv tillfällen på marker i Karlskoga och Degerfors kommun.
En av de fyra drabbade markägarna hade visserligen gett honom lov att skjuta vildsvin. När hon ångrade sig fortsatte han ändå att jaga. Mannen sköt minst åtta vildsvin under perioden. För det mesta skedde det vid en åtelplats.
Under rättegången berättade 42-åringen om hur han gått till väga. Han jagade i skymningen och använde alltid en ljuddämpare. De urtagna djurkropparna förvarade han i sitt garage. Någon enstaka gris styckade han på egen hand. Resten fick 42-åringen hjälp med. Han behöll 30-40 procent av köttet medan resten såldes.
En av markägarna berättade för tingsrätten om hur jaktlagets medlemmar plötsligt noterade att suggor började försvinna i området. Under 2008 tvingades jägarna leta upp och avliva 27 ensamma kultingar. Senare, under vintern 2008-2009, hittades ihjälfrusna kultingar på markerna.
Örebro tingsrätt dömer honom nu till tio månaders fängelse för de systematiska jaktbrotten. Han får dock en viss straffrabatt för att ha hjälpt polisen med utredningen.
Mannen döms även för vapenbrott. 42-åringen hade 50 stycken patroner och ett kikarsikte utan att ha tillstånd för det. Det beslagtas nu av staten. Det gäller även det gevär och kikarsikte som han hade licens för, skriver na.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser