Tio älgjägare dömda för olaga jakt

Tio älgjägare dömdes på tisdagen av Haparanda tingsrätt till dagsböter för jaktbrott i Kuivakangas viltvårdsområde i Norrbotten. Domen anses vara av stor betydelse för älgjakten i landet.

Striden i Kuivakangas viltvårdsområde är mångårig. Det hela har sitt ursprung i en oenighet om hur den gemensamma jakten ska organiseras. Kuivakangas viltvårdsområde, med cirka 100 medlemmar, är 12 000 hektar stort.
De dömda männen som är mellan 24 och 85 år var anklagade för att ha bildat två egna jaktlag och skjutit ett 20-tal älgar utan viltvårdsföreningens godkännande under 2003 och 2004.
Deras utgångspunkt för agerandet har varit att de ska få jaga på sin egen mark och inte på områden som föreningen tilldelat dem.
Kammaråklagare Thor-Bertil Mjörnerud anser att viltvårdsföreningenföreningen har rätten att organisera jakten och att männen brutit mot föreningens beslut genom att jaga älg utan licens. Han har också påtalat att det kan vara förenat med livsfara att jaga på eget bevåg.
Han anser att det är straffbart att bedriva jakt i strid mot vad föreningens årsstämma beslutat och tilldela sig själva antalet älgar och områden. Stämman kan inte veta hur många älgar som skjuts, eller var och när de skjuts.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser