Tio älgjägare dömda för olaga jakt

Tio älgjägare dömdes på tisdagen av Haparanda tingsrätt till dagsböter för jaktbrott i Kuivakangas viltvårdsområde i Norrbotten. Domen anses vara av stor betydelse för älgjakten i landet.

Striden i Kuivakangas viltvårdsområde är mångårig. Det hela har sitt ursprung i en oenighet om hur den gemensamma jakten ska organiseras. Kuivakangas viltvårdsområde, med cirka 100 medlemmar, är 12 000 hektar stort.
De dömda männen som är mellan 24 och 85 år var anklagade för att ha bildat två egna jaktlag och skjutit ett 20-tal älgar utan viltvårdsföreningens godkännande under 2003 och 2004.
Deras utgångspunkt för agerandet har varit att de ska få jaga på sin egen mark och inte på områden som föreningen tilldelat dem.
Kammaråklagare Thor-Bertil Mjörnerud anser att viltvårdsföreningenföreningen har rätten att organisera jakten och att männen brutit mot föreningens beslut genom att jaga älg utan licens. Han har också påtalat att det kan vara förenat med livsfara att jaga på eget bevåg.
Han anser att det är straffbart att bedriva jakt i strid mot vad föreningens årsstämma beslutat och tilldela sig själva antalet älgar och områden. Stämman kan inte veta hur många älgar som skjuts, eller var och när de skjuts.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser