Tingsrätten tar upp Lillhärdalsfallet i november

Mora (JJ) Nu är det klart, rättegången vid Mora tingsrätt i det så kallade Lillhjärdalsfallet kommer att äga rum den 3-5 november, alltså tre dagar.

– För min del känns det bra att datum nu är spikade så att det blir klart någon gång, säger en lillhärdalsbo, som tillsammans med ytterligare tre bybor och en svegsbo är misstänkta för grovt jaktbrott på varg i början på maj 2012.

– Klart man är lite orolig framför allt därför att det är första gången som jag är misstänkt för ett brott, fortsätter han.

Denne lillhärdalsbo är den ende av de fem som försökt byta advokat, utan att lyckas. Det blev nej hos tingsrätten.

– Jag är missnöjd med den advokat som ska försvara mig i tingsrätten. Har haft dålig kontakt med honom och vet inte hur han kommer att lägga upp försvaret.

Den 7 oktober kommer de fem misstänkta och deras advokater att samlas på platsen där de greps för att gå igenom förberedelserna inför rättegången vid Mora tingsrätt.

– Vi fem har en del kontakt med varandra, särskilt vi fyra från Lillhärdal då vi träffas ute på byn ibland.
Den lillhärdalsbo vi pratat med har varit med på inledningen av älgjakten vilket inte den 70-årige svegsbon Anders Dunder kunnat göra eftersom hans vapen fortfarande är beslagtagna.

– Det här är tredje hösten som jag inte kan jaga älg. Det blir några besök i jaktstugan på kvällen för att höra hur dagen har varit. Jag har alltid sett fram emot hösten med jakt och samvaro med jaktlaget, men nu känner det på den mentala biten, säger Dunder.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser