Tingsrätt ogillade åtal för jaktbrott

MÖNSTERÅS(JJ). Tingsrätten ogillade ett åtal mot en man som stod åtalad för brott mot jaktlagen. Mannen var åtalad för att han inte hade märkt ut olycksplatsen efter kollisionen med ett rådjur och för att han inte hade kontaktat polisen direkt.

Det var i höstas som mannen körde på ett rådjur efter väg E22 mellan Mönsterås och Emån.
Efter sammanstötningen försvann rådjuret i väg.

Mannen menade att han inte ansåg att han kunde stanna direkt då han körde på en enfilig väg och hade flera bilar efter sig, därför stannade han först efter flera kilometer när en parkeringsficka dök upp.

Då försökte han ringa polisen men kom inte fram då han slog fel nummer.
Dagen efter detta hänt fick han vetskap om att man är skyldig att kontakta polisen direkt vid en viltolycka.

På grund av det som hänt åtalade åklagaren honom för brott mot jaktlagen, på grund av att han inte märkt ut olycksplatsen och inte kontaktat polisen direkt.

Åtalat ogillades dock av en oenig tingsrätt. Tingsrätten menar att omständigheterna visserligen talar starkt för att djuret skadats vid sammanstötningen, men att det inte kan uteslutas att djuret klarade sig utan skador. 

En rådman ansåg dock att det helt klart var så att rådjuret måste ha blivit skadat vid kollisionen. Dessutom menar rådmannen att det faktum att mannen inte ringde polisen direkt också gör att han borde ha åtalats.
Det här uppger tidningen Barometern.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser