Tingsrätt ogillade åtal för jaktbrott

MÖNSTERÅS(JJ). Tingsrätten ogillade ett åtal mot en man som stod åtalad för brott mot jaktlagen. Mannen var åtalad för att han inte hade märkt ut olycksplatsen efter kollisionen med ett rådjur och för att han inte hade kontaktat polisen direkt.

Det var i höstas som mannen körde på ett rådjur efter väg E22 mellan Mönsterås och Emån.
Efter sammanstötningen försvann rådjuret i väg.

Mannen menade att han inte ansåg att han kunde stanna direkt då han körde på en enfilig väg och hade flera bilar efter sig, därför stannade han först efter flera kilometer när en parkeringsficka dök upp.

Då försökte han ringa polisen men kom inte fram då han slog fel nummer.
Dagen efter detta hänt fick han vetskap om att man är skyldig att kontakta polisen direkt vid en viltolycka.

På grund av det som hänt åtalade åklagaren honom för brott mot jaktlagen, på grund av att han inte märkt ut olycksplatsen och inte kontaktat polisen direkt.

Åtalat ogillades dock av en oenig tingsrätt. Tingsrätten menar att omständigheterna visserligen talar starkt för att djuret skadats vid sammanstötningen, men att det inte kan uteslutas att djuret klarade sig utan skador. 

En rådman ansåg dock att det helt klart var så att rådjuret måste ha blivit skadat vid kollisionen. Dessutom menar rådmannen att det faktum att mannen inte ringde polisen direkt också gör att han borde ha åtalats.
Det här uppger tidningen Barometern.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser