Tindra och Joachim segrade i Norska vinter mästerskapen

Andöya (JJ) Det blev en sensationell svensk vinst när svenska bretontiken Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra, ägare Joachim Almgren, Kiruna, i mycket tuff konkurrens med 200 hundar segrade i Norska vintermästerskapen på Andöya. Tindras seger var första gången på 30 år som en utländsk hund segrade i tävlingen.

Joachim Almgren, Kiruna, segrade sensationellt i Norska Mästerskapen-vinter för fågelhundar med sin egen uppfödning, bretontiken Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra. (Foto: Ole Morten Römo)

För att få starta på NM-vinter måste hunden vara kvalificerad för start i vinnarklass och tagit mist ett förstapris i första klass. Premieringen får inte vara äldre än två år.

Joachim Almgren, berättar för Jaktjournalen att hans mål när han startade uppfödning och kennel 2011 var att producera hundar för final till NM.

Två gånger tidigare har det funnits Svensk representation på NM-finalens premielista, men ingen tidigare har vunnit NM-Vinter. Tony Johansson, med Engelska Settern ”Killer” blev 3:a 2012 och Joachim blev premierad med ett 6:e VK i finalen med Tindras egen morfar, Tarzan 2006.

 

Stentuff konkurrens
Tävlingen avgjordes under tre dagar. Tävlingen gick under 3 dagar med kval, semifinal och final. 200 hundar i kvalet under fredagen fördelades ut på 10 olika partier med 20 hundar i varje parti. Av dessa 200 hundar gick 6 hundar vidare från varje parti till semifinal, totalt 60 hundar.

I kvalet fick Tindra till ett fint fågelarbete utan resning och sökte utmärkt och fick 3:e pris Vinnarklass NM-kval och gick därmed vidare till semifinal.

I semifinalerna gallrades sedermera de 18 bästa hundarna ut av de 60 startande. Tindra hade inte fågel i något av sina släpp under semifinalen men sökte bra. Hon lyckades ta sig vidare till finalen på sök, rangerad som 5:e hund efter de hundar som haft fågelarbeten.

Häftigt nervig final
Finalen avgjordes mellan de 18 bästa kvarvarande hundarna. Finalen blev en lång och tuff rysare och gick i 3 fulla 15-minutersrundor och var inte avgjord förrän vid 18.30-tiden på söndagskvällen. Med endast 2 minuter kvar av släpptiden i 3:e rundan lyckades Tindra manövrera ut den Irländska setter som hon gick mot och som för övrigt ledde finalen fram till då.

Tindra hittade fågel och tog stånd 400 meter ut i terrängen mot en bäckdrog. När Joachim och domaren Arild Dahl närmade sig Tindra så flög ripan. Tindra var helt lugn i flog och skott och gjorde sedan en fin utredning och en bra apport och fågelarbetet godkändes.

Efter en timmes nervpirrande väntan eftersom det återstod 6 hundar som hade sista släpp kvar, där två av dessa hade möjlighet att passera Tindra. Till sist stod det klart att Tindra och Jocke kunde bli historiska genom att vinna NM-Vinter 2017 som första utländska ekipage någonsin.

Ingen Norsk Mästare
Det faktum att det förs första gången var en utländsk hund som segrade i Norska Mästerskapen så uppstod en del förvirring och telefonerande innan det stod klart att en svensk svenskägd hund inte kan bli Norsk Mästare. Av den anledningen korades ingen Norsk Mästare-vinter i år.

– Att vinna ett Norskt Mästerskap har varit ett mål för mig och min lilla uppfödning, säger Joachim, men det är först efteråt som jag förstått vilken bedrift Tindra har gjort.

 

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser