Tindra och Joachim segrade i Norska vinter mästerskapen

Andöya (JJ) Det blev en sensationell svensk vinst när svenska bretontiken Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra, ägare Joachim Almgren, Kiruna, i mycket tuff konkurrens med 200 hundar segrade i Norska vintermästerskapen på Andöya. Tindras seger var första gången på 30 år som en utländsk hund segrade i tävlingen.

Joachim Almgren, Kiruna, segrade sensationellt i Norska Mästerskapen-vinter för fågelhundar med sin egen uppfödning, bretontiken Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra. (Foto: Ole Morten Römo)

För att få starta på NM-vinter måste hunden vara kvalificerad för start i vinnarklass och tagit mist ett förstapris i första klass. Premieringen får inte vara äldre än två år.

Joachim Almgren, berättar för Jaktjournalen att hans mål när han startade uppfödning och kennel 2011 var att producera hundar för final till NM.

Två gånger tidigare har det funnits Svensk representation på NM-finalens premielista, men ingen tidigare har vunnit NM-Vinter. Tony Johansson, med Engelska Settern ”Killer” blev 3:a 2012 och Joachim blev premierad med ett 6:e VK i finalen med Tindras egen morfar, Tarzan 2006.

 

Stentuff konkurrens
Tävlingen avgjordes under tre dagar. Tävlingen gick under 3 dagar med kval, semifinal och final. 200 hundar i kvalet under fredagen fördelades ut på 10 olika partier med 20 hundar i varje parti. Av dessa 200 hundar gick 6 hundar vidare från varje parti till semifinal, totalt 60 hundar.

I kvalet fick Tindra till ett fint fågelarbete utan resning och sökte utmärkt och fick 3:e pris Vinnarklass NM-kval och gick därmed vidare till semifinal.

I semifinalerna gallrades sedermera de 18 bästa hundarna ut av de 60 startande. Tindra hade inte fågel i något av sina släpp under semifinalen men sökte bra. Hon lyckades ta sig vidare till finalen på sök, rangerad som 5:e hund efter de hundar som haft fågelarbeten.

Häftigt nervig final
Finalen avgjordes mellan de 18 bästa kvarvarande hundarna. Finalen blev en lång och tuff rysare och gick i 3 fulla 15-minutersrundor och var inte avgjord förrän vid 18.30-tiden på söndagskvällen. Med endast 2 minuter kvar av släpptiden i 3:e rundan lyckades Tindra manövrera ut den Irländska setter som hon gick mot och som för övrigt ledde finalen fram till då.

Tindra hittade fågel och tog stånd 400 meter ut i terrängen mot en bäckdrog. När Joachim och domaren Arild Dahl närmade sig Tindra så flög ripan. Tindra var helt lugn i flog och skott och gjorde sedan en fin utredning och en bra apport och fågelarbetet godkändes.

Efter en timmes nervpirrande väntan eftersom det återstod 6 hundar som hade sista släpp kvar, där två av dessa hade möjlighet att passera Tindra. Till sist stod det klart att Tindra och Jocke kunde bli historiska genom att vinna NM-Vinter 2017 som första utländska ekipage någonsin.

Ingen Norsk Mästare
Det faktum att det förs första gången var en utländsk hund som segrade i Norska Mästerskapen så uppstod en del förvirring och telefonerande innan det stod klart att en svensk svenskägd hund inte kan bli Norsk Mästare. Av den anledningen korades ingen Norsk Mästare-vinter i år.

– Att vinna ett Norskt Mästerskap har varit ett mål för mig och min lilla uppfödning, säger Joachim, men det är först efteråt som jag förstått vilken bedrift Tindra har gjort.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser