Tillstånd för skyddsjakt på en björn i Övertänger

ÖVERTÄNGER(JJ). Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att bevilja skyddsjakt på en björn i Övertänger/Grytå. Det handlar om den björn som varit närgången och även vält soptunnor i området. Länsstyrelsen anser att andra lösningar har testats utan att man lyckats och därför beviljas skyddsjakten.

I mitten av juli fick länsstyrelsen in ansökan om skyddsjakt. Den aktuella björnen hade då setts i Övertänger, norr om Enviken i Falu kommun, bland annat vid en fårhage. Flera personer som sett den tyckte att den verkade oskygg.

Det gjordes ett misslyckat försökt med att stöta bort björnen den 17 juli. Ytterligare bortstötning gjordes den 27 juli och då fungerade det. 
Men bara några dagar senare såg björnen igen vid Grytån. 
Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt gäller till den 8 augusti.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser