Tillåt vargjakt!

Malung (JJ) Malungs kommun vill tillåta jakt på varg och lo och ge djurägare bättre ersättningar om de drabbas av rovdjursangrepp. Jakten på varg anser kommunen ska inledas omedelbart eftersom risken för en vargexplosion är överhängande.

Synpunkterna från Malungs kommun redovisas av arbetsutskottet i ett svar på länsstyrelsens förslag till regional förvaltningsplan för de stora rovdjuren.
Länsstyrelsen har föreslagit 25 björnföryngringar, 23 lodjursföryngringar, fyra järvföryngringar och tre till fyra av varg.
Malungs kommun accepterar endast 25 björnföryngringar, 18 av lodjur, fyra av järv och max två föryngringar av varg.
Kommunen förslår även att lodjursjakten ska införas så snart som möjligt för att inte småviltsstammarna helt ska raseras.
Kommunen anser vidare att vargjakten ska tillåtas omgående redan innan etappmålet på 200 vargar uppnåtts. Kommunen anser även att etappmålet ska vara ett slutmål för hela landet.
Kommunen skriver ”När det är känt att vargstammen växer med 30-50 procent om året är det av stor vikt att vargjakt införs redan nu, innan det blir en vargexplosion i landet. Ett införande av jakt torde också öka acceptansen för varg samt minska den eventuellt illegala jakten”, skriver kommunen.
Kommunen anser vidare att de tamdjur som drabbas av rovdjur ska ersättas. Boskap ska ersättas med samma principer som sker med renar och jakthundar ska ersättas enligt Kennelklubbens värderingsprinciper.
När det gäller rovdjursturism anser kommunen att den aldrig kan konkurrera med de värden som världens bästa älgstam genererar.
Malungs kommun avslutar sitt yttrande med ” En levande landsbygd bygger på att människor kan leva och bo där. Stor betydelse för livskvaliteten i Malungs kommun är att människor kan nyttja de värden som naturen ger och dit hör även jakt och djurskötsel”

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser