Tidigare polis mister vapen och tillstånd

Tranås (JJ) I samband med ett inbrott stals en trasig pistol som en före detta polis inte förvarade inlåst. Mannen mister alla sina vapen och tillstånd efter beslut i förvaltningsrätten.

Mannen blev bestulen på sin trasiga pistol i samband med ett villainbrott. Tranåsbon uppgav då att vapnet förvarats i olåst utrymme. Konsekvensen blev att Polismyndigheten hämtade mannens jaktvapen med tillhörande ammunition, utrustning som förvarades helt enligt regelboken i ett låst vapenskåp.

Mannen överklagade men det blev avslag. Därefter beslutade samma myndighet att återkalla samtliga fem vapentillstånd. Det beslutet har nu prövats i förvaltningsrätten sedan Tranåsbon överklagat även detta beslut. En oenig rätt har avslagit överklagandet.  

Domstolen stödjer sig på vapenlagen som slår fast att även trasiga vapen ska förvaras på ett betryggande sätt. Förvaltningsrätten skriver att bestämmelserna om förvaring är något av det mest centrala och grundläggande i vapenlagstiftningen.

Det är av största vikt att de följs, står det i domen. Att inte låsa in vapnet är ett så pass allvarligt regelbrott att Tranåsbon ska betraktas som olämplig att inneha skjutvapen, bedömer förvaltningsrätten.

Den tidigare polisen har överklagat domen och begärt prövningstillstånd i kammarrätten, skriver Tranås Tidning.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser