Tidigare polis mister vapen och tillstånd

Tranås (JJ) I samband med ett inbrott stals en trasig pistol som en före detta polis inte förvarade inlåst. Mannen mister alla sina vapen och tillstånd efter beslut i förvaltningsrätten.

Mannen blev bestulen på sin trasiga pistol i samband med ett villainbrott. Tranåsbon uppgav då att vapnet förvarats i olåst utrymme. Konsekvensen blev att Polismyndigheten hämtade mannens jaktvapen med tillhörande ammunition, utrustning som förvarades helt enligt regelboken i ett låst vapenskåp.

Mannen överklagade men det blev avslag. Därefter beslutade samma myndighet att återkalla samtliga fem vapentillstånd. Det beslutet har nu prövats i förvaltningsrätten sedan Tranåsbon överklagat även detta beslut. En oenig rätt har avslagit överklagandet.  

Domstolen stödjer sig på vapenlagen som slår fast att även trasiga vapen ska förvaras på ett betryggande sätt. Förvaltningsrätten skriver att bestämmelserna om förvaring är något av det mest centrala och grundläggande i vapenlagstiftningen.

Det är av största vikt att de följs, står det i domen. Att inte låsa in vapnet är ett så pass allvarligt regelbrott att Tranåsbon ska betraktas som olämplig att inneha skjutvapen, bedömer förvaltningsrätten.

Den tidigare polisen har överklagat domen och begärt prövningstillstånd i kammarrätten, skriver Tranås Tidning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser