Tidig födsel av rådjurskid!

Trots att snön ligger 30 cm djup har en rådjursget redan fött ett kid. I går visade hon upp sin avkomma framför Ulla och Sture Nilssons hus i Skravelsjö, Umeå.

– Jag höll på att ramla ut genom fönstret när jag såg kiddet. Den var så liten att den nästan inte nådde upp för att dia. Direkt sprang jag och hämtade kameran, men det blev ingen bra bild jag var så upphetsad, berättar Ulla Nilsson.

Hela vintern har familjen Nilsson utfodrat sex rådjur och nu sista månaden har även ett sjunde hittat till foderplatsen utanför altanen som består av ensilage och viltpellets.

– ”Sjuan”, som vi kallar det senaste rådjuret, var mager som ett spjälpaket när den kom. Den hade nog inte överlevt om den inte hittat fodret. I gruppen går också en grann råbock, ett riktigt grinig typ som gärna vill ha all mat själv, förklarar Ulla.

Normalt föder rådjursgetterna sina kid i slutet av maj och början av juni. Geten i Skravelsjö har med all sannolihet fött sitt kid ungefär den 15 april.

– Lyckas jag ta en ny bild skickar jag den, hälsar Ulla JJ:s läsare från ett fortfarande vintrigt Västerbotten.Finns det fler JJ:läsare som sett nyfödda kid? Kontakta då JJ.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser