Tidig födsel av rådjurskid!

Trots att snön ligger 30 cm djup har en rådjursget redan fött ett kid. I går visade hon upp sin avkomma framför Ulla och Sture Nilssons hus i Skravelsjö, Umeå.

– Jag höll på att ramla ut genom fönstret när jag såg kiddet. Den var så liten att den nästan inte nådde upp för att dia. Direkt sprang jag och hämtade kameran, men det blev ingen bra bild jag var så upphetsad, berättar Ulla Nilsson.

Hela vintern har familjen Nilsson utfodrat sex rådjur och nu sista månaden har även ett sjunde hittat till foderplatsen utanför altanen som består av ensilage och viltpellets.

– ”Sjuan”, som vi kallar det senaste rådjuret, var mager som ett spjälpaket när den kom. Den hade nog inte överlevt om den inte hittat fodret. I gruppen går också en grann råbock, ett riktigt grinig typ som gärna vill ha all mat själv, förklarar Ulla.

Normalt föder rådjursgetterna sina kid i slutet av maj och början av juni. Geten i Skravelsjö har med all sannolihet fött sitt kid ungefär den 15 april.

– Lyckas jag ta en ny bild skickar jag den, hälsar Ulla JJ:s läsare från ett fortfarande vintrigt Västerbotten.Finns det fler JJ:läsare som sett nyfödda kid? Kontakta då JJ.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser