Testar älgräkning med drönare

Växjö (JJ) Skogsstyrelsen i Växjö vill testa om det går att inventera älg med drönare och värmekamera.

Ett försök att räkna älg med drönare och värmekamera genomförs i Småland. Foto: Istock, fotomontage

Smålandsposten berättar att Skogsstyrelsen fått 200 000 kronor i EU-stöd, så kallade Leader-pengar, för att köpa in en större drönare och värmekamera.

Spillningsinventering och helikopter är det som hittills funnits att tillgå vid räkning av älgar.

Nu är frågan hur det skulle fungera med drönare och värmekamera. Skogsstyrelsen försöker också få någon student vid Linnéuniversitetet att genomföra ett examensarbete i ämnet.

Det första försöket görs i Uppvidinge älgförvaltningsområde.

– Här skulle varje jaktlag kunna få en billig och vettig metod. Det här kan bli hur bra som helst, säger Håkan Bengtsson, jägmästare på Skogsstyrelsen, till Smålandsposten.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser