Testar älgräkning med drönare

Växjö (JJ) Skogsstyrelsen i Växjö vill testa om det går att inventera älg med drönare och värmekamera.

Ett försök att räkna älg med drönare och värmekamera genomförs i Småland. Foto: Istock, fotomontage

Smålandsposten berättar att Skogsstyrelsen fått 200 000 kronor i EU-stöd, så kallade Leader-pengar, för att köpa in en större drönare och värmekamera.

Spillningsinventering och helikopter är det som hittills funnits att tillgå vid räkning av älgar.

Nu är frågan hur det skulle fungera med drönare och värmekamera. Skogsstyrelsen försöker också få någon student vid Linnéuniversitetet att genomföra ett examensarbete i ämnet.

Det första försöket görs i Uppvidinge älgförvaltningsområde.

– Här skulle varje jaktlag kunna få en billig och vettig metod. Det här kan bli hur bra som helst, säger Håkan Bengtsson, jägmästare på Skogsstyrelsen, till Smålandsposten.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser