Test av vildsvinsfällor dröjer

Försöken med vildsvinsfällor har haft det trögt i starten. Djurförsöksetiska nämnden kräver mer information.

Än har inga vildsvinsfällor testats i skarpt läge. Det var meningen att djurförsöksetiska nämnden i Uppsala skulle ta ett beslut angående försöken på ett möte den 28 augusti.

Men ärendet bordlades. Nämnden ville ha en mer djupgående beskrivning av fällorna innan den fattar beslut.
Vid ett nytt möte i september deltog Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och gav kompletterande information. Men det blev inget beslut om tillstånd att köra i gång den gången heller.

– Det finns öppningar för en mindre pilotstudie, säger Christer Pettersson, sakkunnig i vildsvinsförvaltning på Naturvårdsverket.

Den pilotstudien kan eventuellt komma i gång om någon vecka. När djurförsöksetiska nämnden kommer med beslut om tillstånd för det större testet är oklart.

SVA ska stå för det praktiska arbetet med att sätta ut fällor, ta hand om och obducera fångade vildsvin, skriver ATL.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser