Tax vargbiten inne på hustomt

Taxtiken Pingla hängde i vargens käft när ägaren Joakim Gustafsson, Malung, rusade ut i trädgården.

Det var i går natt efter klockan två, när Joakim Gustafsson kom hem som hans hund Pingla, en sexårig strävhårig tax, blev biten av vargen.

– Jag hörde ett tjut och trodde att Pingla blivit påkörd av en cyklist. Byvägen går precis utanför, berättar han, för Dalarnas Tidningar.

Han hade gått in i huset medan Pingla fick rasta av sig på tomten innan sovdags.

– Jag trodde inte mina ögon när jag öppnade dörren. Där på tomten stod vargen. Bara 30 meter bort. Pingla hängde i vargens mun när den försökte släpa iväg henne.

När Joakim Gustafsson vrålade kunde Pingla ta sig loss och blödande ta sig in i huset medan vargen försvann.

– Vi bor inte långt ifrån Malungs centrum och här finns fler hus. Att vargen skulle stå på tomten är overkligt, säger han.

Joakim Gustafsson hittade sedan Pingla svårt chockad och blödande under en säng.

– Det värsta i den här historien är nästan fortsättningen. När jag ringde polisens ledningscentral för att få hit en besiktningsman så var det omöjligt. De hade inget telefonnummer och inga poliser. Det var fruktansvärt frustrerande.

I stället fick han hjälp av veterinären på djurkliniken i Malung. Pinglas skador blev omplåstrade och fotograferade.

– Det är ett viktigt moment eftersom vargen är statens egendom och för att skadestånd ska betalas ut måste skadorna dokumenteras. Veterinären kunde konstatera att det var rejäla vargbett. Nu ligger Pingla chockad och skadad. Hon är stilla och rädd, förklarar Joakim Gustafsson.

Det är förtidigt att svara på om taxen kommer att återställas. Chockskadorna kan vara värre än själva kroppsskadorna, skriver Dalarnas Tidningar.

12 kommentarer

 • Det enda positiva..
  Det enda positiva i den här historien är att taxen förhoppningsvis klarar sig, och att dom faktiskt för en gångs skull uppmärksammade historien i en av våra dagstidningar så folk fattar vad som händer med vargar som springer runt husknutarna…

 • Naturvän vs taxägare
  Undrar hur länge det hade tagit till utryckning om en naturvän ringt till Polisen och berättat att en tax blivit tagen av varg och att det finns misstanke om att ägaren skjutit vargen?

 • Oerfaren?
  Det var väl en ”ungvarg” som inte ”visste bättre”..

 • Obegripligt
  Jag kan för mitt liv inte begripa vad som är så heligt fint med dessa djur. Jag tycker verkligen synd om er som tvingas leva med odjuren ända in på husknuten.

 • Nu är det nog!!!!!
  Nu är det väl ändå dags att börja skjuta bort dom här skadedjuren!!!!!

 • alldeles för många
  jag tycker vi ska skjuta lite varg nog för att inte vi har några där jag bor men jag vet några som har blivit av med sina hundar av varg så jag tycker dom ska bort

 • Psykolog test
  Tycker man ska införa en obligatorisk psykolog test innan svenska jägare kan få licens att jaga

 • Psykologtest
  ”Ulf” anser att man skall införa psykologtest av jägare för att de skall få jaga. Vad har det med den halvt uppätna taxen att göra? Hur tänker ”Ulf”? Kanhända skulle ett psykologtest ge svar?

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser