Tax vargbiten inne på hustomt

Taxtiken Pingla hängde i vargens käft när ägaren Joakim Gustafsson, Malung, rusade ut i trädgården.

Det var i går natt efter klockan två, när Joakim Gustafsson kom hem som hans hund Pingla, en sexårig strävhårig tax, blev biten av vargen.

– Jag hörde ett tjut och trodde att Pingla blivit påkörd av en cyklist. Byvägen går precis utanför, berättar han, för Dalarnas Tidningar.

Han hade gått in i huset medan Pingla fick rasta av sig på tomten innan sovdags.

– Jag trodde inte mina ögon när jag öppnade dörren. Där på tomten stod vargen. Bara 30 meter bort. Pingla hängde i vargens mun när den försökte släpa iväg henne.

När Joakim Gustafsson vrålade kunde Pingla ta sig loss och blödande ta sig in i huset medan vargen försvann.

– Vi bor inte långt ifrån Malungs centrum och här finns fler hus. Att vargen skulle stå på tomten är overkligt, säger han.

Joakim Gustafsson hittade sedan Pingla svårt chockad och blödande under en säng.

– Det värsta i den här historien är nästan fortsättningen. När jag ringde polisens ledningscentral för att få hit en besiktningsman så var det omöjligt. De hade inget telefonnummer och inga poliser. Det var fruktansvärt frustrerande.

I stället fick han hjälp av veterinären på djurkliniken i Malung. Pinglas skador blev omplåstrade och fotograferade.

– Det är ett viktigt moment eftersom vargen är statens egendom och för att skadestånd ska betalas ut måste skadorna dokumenteras. Veterinären kunde konstatera att det var rejäla vargbett. Nu ligger Pingla chockad och skadad. Hon är stilla och rädd, förklarar Joakim Gustafsson.

Det är förtidigt att svara på om taxen kommer att återställas. Chockskadorna kan vara värre än själva kroppsskadorna, skriver Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser