Tannflogänget fällde björn efter Pelton

Sollefteå (JJ) Tidigare i veckan fällde jägarna i Tengsta en björn efter Pelton, en rutinerad björnhund som Lars Boström lånat av Robert Salomonsson. Idag var det grannarna i Sörtannflo som tog hjälp av Pelton och ännu en björn fälldes.

Björnen kom ohälsosamt nära när Daniel Molund, Roger Stridsman och Lars Boström fick björnen på fem meter.

I går kväll var björnjägarna i Tannflogänget ute och sökte spårtecken efter björn. En relativt ny och färsk björnskit noterades. En ny kontroll i morse visade att björnen återigen varit uppe på vägen under natten.

– Tannflogänget ringde och ville att jag skulle komma med Pelton och vid 06.30-tiden  var jag på plats och släppte hunden när passkyttarna var på plats. Pelton hittade spåret ganska snabbt och enligt gps:en spårade han 1,7 kilometer innan han hittade björnen och det blev ståndskall direkt, berättar Lars Boström, Tengsta.

Björnen hade lagt sig i ett mycket risigt område och Lars försökte smyga in på ståndskallet utan att komma till skott. Till slut kantrade vinden och björnen fick nog och började gå  undan med Pelton i gångstånd.

Efter ett tag gick björnen ut mot en passkytt, men han kom inte åt att skjuta.

– Jag gick fram till Roger Stridsman som stod på passet och då blev det ett nytt ståndskall cirka 70 meter bort. Då släppte vi också på Fredrik Edlunds gråhundshanne Falkon, men som vanligt gick det loss när en hund till kommer.

– Björnen gjorde då en u-sväng och gick som längst bort 800-900 meter innan den vände om var på väg mot samma väg igen. Då sprang jag och Roger ned till nästa pass där Daniel Molund stod och plötsligt kom björnen upp mitt framför oss på fem meter.

– Det blev för nära för att vara riktigt bra, men när jag såg björnen tänkte jag bara att jag skjuter allt jag har så att han inte når oss. Jag drog av fyra smällar, samtidigt som även Roger och Daniel sköt.

Björnen var en hane på 148 kg och den fälldes på Sörtannflo VVO:s marker i Västernorrland.

– Vi har bestämt oss för att vi alla tre blir ägare av björnskinnet och vi ska låta det hänga i Sollefteå Jaktskytteklubbs lokaler, berättar Lars.

– Pelton har ofta fått vara tvåa bakom Robert Salomonssons Urak, men nu när han får jaga själv ser man vilken kanonhund det är. Inte bara att han skällde och jobbade bra, han gjorde också ett fantastiskt spårarbete. Det var också roligt att Falkon fick vara med i slutet och att det sedan blev en fälld björn, berättar Lars.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser