Tamkatter dödar miljoner småfåglar

Stockholm (JJ) En brittisk pekar ut katter som ett av de största hoten mot småfåglar. En utekatt kan fånga upp till tio byten i månaden. I första hand fångar de små gnagare men ungefär en fjärdedel av offren är småfåglar.

Slutsatsen är att miljoner småfåglar i Sverige – där det förra året fanns 1 159 000 registrerade katter – får sätta livet till varje år.

En studie gjord i två engelska samhällen – i Cornwall och utanför Stirling – att kattägare visserligen vet om att deras tamdjur är jägare men samtidigt kraftigt underskattar deras inverkan på djurlivet i området.

Resultaten som publiceras i tidskriften Ecology and evolution bygger på en djupstudie där 45 kattägare har intervjuats och deras totalt 86 tamkatters jaktbeteende analyserats i detalj.

Oavsett hur många byten katterna bar hem hade bara en minoritet av deras ägare någon som helst förståelse för behovet av att hålla katterna inomhus på natten.

Slutsatserna som dras av forskarna vid Universitetet i Exeter är att den enda strategi som kan bita på kattägarna är argument som riktar fokus mot kattens eget välbefinnande.

Ett exempel är kastrering, som kan dämpa jaktinstinkten något och samtidigt gör att djuren mer sällan hamnar i slagsmål, rapporterar Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser