Talmafallet avgjort

Luleå (JJ) Den mer än tio är gamla tvisten om älgarna på statens marker är avgjord. Regeringsrätten har beslutat att samerna inte har någon förstahandsrätt till älgjakten på statens marker.

Älgarna ska enligt regeringsrätten fördelas mellan samebyarn och andra, ickesamiska jägare.
I mer än tio är har länsstyrelsen i Norrbotten och Talma sameby stridit om älgajakten. Talma sameby har hela tiden hävdat att man har första rätt till älgjakten och därför ska ha huvuddelen av de älgar som länsstyrelsen tilldelar fjällområdet.
2002 beslutade kammarrätten i Sundsvall att pröva älgtvisten. Kammarrättens dom 2003 innebar att länsstyrelsens tolkning av jaktreglerna fick stöd.
Talma sameby överklagade domen till regeringsrätten, som nu alltså beslutat att inte pröva kammarrättens dom.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser