Talma sameby förlorade jaktstrid!

Talma samby förlorar striden om avlysning av småviltjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen i Kiruna kommun.

Regeringen har tidigare slagit fast att någon ytterligare avlysning av jakten i området inte skulle ske. Ett beslut som nu fastställts efter en rättsprövning i Regeringsrätten.

Samebyn hävdar att småviltsjakten är till stor ekonomisk skada för samebyns renägare och att den stör eller skrämmer bort renarna, skriver Norrbottens-Kurirens närupplaga.

2 kommentarer

 • Hur länge ska vi acceptera vansinnet?
  Vargdödade hundar
  Här följer en sammanställning av de hundar som dödats av varg under de senaste åren.

  24 oktober. En korthårtax dödades av varg väster om Harbo i Uppsala län. Taxen hade drivit rådjur i cirka fem minuter när den angreps och bets ihjäl.
  22 oktober. Varg dödade en stövare i Räken, väster om Edsbyn i Hälsingland. Hundägaren hörde hur hunden skrek och skyndade sig dit. Han fann sin hund skadad men vid liv. Stövaren avled en stund senare på väg till djursjukhus.
  19 oktober. En ung gråhundshane dödades av varg i byn Räka, Hälsingland. Familjen var ute på promenad med hunden, som sprang lös, cirka 300 meter från sitt hem när angreppet inträffade. Familjen hörde hur hunden skällde, sedan blev allt tyst. Dagen efter hittades hunden död intill den plats där man hörde den skälla.
  19 oktober. Ännu en stövare dödades av varg i Värmland. Den här gången var det en finnstövare som föll offer till vargar ur Jangenreviret. Stövaren jagade hare vid Anneforshöjden vid Stor-En när den plötsligt försvann. Dagen efter hittades delar av hunden.
  12 oktober. En gråhund skällde ståndskall på älg sedan en halvtimme tillbaka när hunden plötsligt angreps och dödades av varg. Attacken inträffade 1,5 mil norr om Sala i Västmanlad.
  11 oktober. En tysk jaktterrier attackerades av varg i Hålleröd, Västra Götaland. Hunden var bara 60 meter från ägaren när attacken inträffade. Hunden avlivades dagen efter attacken på grund av de skador den ådrog sig vid angreppet.
  10 oktober. En beagle dödades av varg i Gåsbo mellan Ockelbo och Åmot i Gästrikland. Hunden drev rådjur och drevet hade gått in på grannmarken när ägaren bestämde sig för att fånga in sin hund. När han hittade sin beaglen stod en varg över den och vaktades sitt byte. Ägaren var bara cirka tre meter från vargen när den stack därifrån.

  8 oktober. En schillertik angreps och dödades under pågående hardrev inom Skoga viltvårdsområde i Värmland. Förmodligen dödades hunden av minst två vargar från Jangenreviret. Endast små rester av hunden återstod när den hittades.
  September 2009
  29 september. En finnstövartik på harjakt attackerades och dödades av minst tre vargar i Gräsmark, Värmland. Hundägaren såg efter angreppet hur två vargar kom upp på vägen. Strax därefter såg han hur ännu en varg släpade på hans döda stövartik.
  28 september. En femårig hamiltonstövare angreps och dödades av varg under pågående hardrev i Forshyttan i Värmland. Hundägaren var intill drevet när han hörde hur drevskallet övergick i slagsmål. Efter en halvtimme hittade han sin hund död.
  23 september. En jämthund dödades av varg i Ransjö Nybodarna, Härjedalen. Hunden, som var jaktchampion, skällde ståndskall på älg och hundägarna var på väg mot ståndskallet när hunden plötsligt tystnade. En stund senare återfanns jämthunden död.
  4 september. En tvåårig gråhund vargdödades i Lilla Edet. Gråhunden hade varit borta en halvtimme och var på väg tillbaka när ägaren hörde ljudet av vargpinglan, som satt på hunden. Sedan blev det tyst.
  Dagen efter återfanns de halvt uppätna kvarlevorna av hunden.
  Augusti 2009
  27 augusti. En gråhund dödades av varg i Bingsta utanför Svenstavik i Jämtland. När ägaren återfann hunden var den halvt uppäten och bredvid den döda hunden fanns en lega efter vargen.
  22 augusti. En finnstövare fick så svåra skador efter en vargattack att man tvingades avliva den då förlamade hunden. Attacken inträffade under pågående hardrev i Skråmträsk i Västerbotten.
  21 augusti. En hamiltonstövare dödades av varg 25 kilometer norr om Orsa i Dalarna. Hunden hade meriter från både jaktprov och utställning.
  Vargdödade hundar jaktåret 2008-2009
  Hundar som dödats av varg under jaktåret 2007-2008.
  Februari
  11 februari. En borderterrier dödades av varg i Klevmarken. Hunden dödades 100 meter från ladugården. Bakom angreppet står vargarna i Edsreviret som även angripit ett tiotal hundar på den norska sidan under hösten och vintern.
  Januari
  30 januari. En hamiltontik dödades av minst två vargar i byn Kallmora öster om Orsa. Tiken smet ut kvällen från sitt hem och återfanns knappt två dygn senare. Då var hon nästan helt uppäten.
  26 januari. En gråhundstik dödades av två vargar från Jangenreviret vid Hinsjöarna i Värmland.
  23 januari. Ytterligare en sällskapshund dödades av varg i Värmland. Den här gången inträffade attacken söder om Töcksfors. Hunden återfanns inte men hundägaren såg en varg på gårdsplanen i samband med hundens försvinnande.
  21 januari. En sällskapshund dödades av varg inom Arvika kommun. Hunden återfanns inte.
  December
  22 december. En ung drever smet ut sent på kvällen i Hoverängarna, cirka en mil norr Uddevalla. Ägaren hörde efetr en stund hur hunden skrek i närheten av gården. Dagen efter återfanns resterna av den vargdödade hunden.
  20 december. En Petit basset griffon attackerades av varg vid Håmule i Färgelanda. Hunden blev så svårt skadad att den senare var tvungen att avlivas. Det här var den femte hunden som fallit offer för varg i området.
  November
  29 november. En basset dödades av varg i samband med rådjursjakt i Mästocka mellan Halmstad och Laholm. Hunden attackerades under pågående drev och ägaren hittade den död senare samma dag.
  29 november. En jämthund-coonhound dödades av varg i samband med älgjakt i Färgelanda. Det här var den fjärde hunden som dödats av varg i det här området under året.
  29 november. En jämthundstik vargdödades i närheten av Nordmark i Filipstads kommun. Det här var den femte hunden som dödades av vargar från det så kallade Sandsjöreviret under året.
  26 november. En finnstövartik dödades av två vargar i värmländska Sunnemo. Tiken drev för fullt när vargarna gick till attack. Endast rester återstod av hunden när den hittades.
  2 november. En älghund vargdödades vid Kronoborg, norr om Kårböle i Hälsingland. En första spårning i området tyder på att det kan ha bildats en nytt vargrevir i området som är beläget norr om Ljusnan.
  1 november. En ung schillerstövartik dödades av varg öster om Lysvik i Jangenreviret i Värmland. Stövaren hade inte haft något upptag när ägaren hörde oväsen några hundra meter bort. När han kom fram såg han vargen på cirka 75 meters avstånd. Stövartiken levde när han kom fram men dog strax därefter.
  Oktober
  25 oktober. En vit älghund vargdödades i samband med älgjakt i Bredsjö norr om Hällefors. Detta var tredje vargincidenten på mycket kort tid i området. Tidigare sköt en jägare mot varg i Hjulsjö. Helgen innan attacken sköts en varg ihjäl i Grängshyttan.
  12 oktober. En blandrashund av raserna beagle och hamiltonstövare dödades av varg i Risarven, Hälsingland. Spår på platsen tyder på att hunden attackerades av två vargar.
  8 oktober. En stövare vargdödades vid Sundsjön mellan Filipstad och Hagfors i Värmland. Stövaren hittades först på natten efter att den försvunnit.
  7 oktober. En gråhund dödades av varg strax utanför Hogstorp, norr om Uddevalla. Endast hundens svans och halsband återfanns. Attacken inträffade bara ett par kilometer från den plats där en drever vargdödades 3 oktober.
  7 oktober. Vargar ur Hasselforsreviret dödade ytterligare en hund. Den här gången dödades en sjuårig drevertik i samband med harjakt. Attacken inträffade söder om Degerfors och förmodligen attackerades hunden av flera vargar.
  3 oktober. En drever vargdödades i samband med rådjursjakt vid Sågebackens skjutfält, fem kilometer norr om Uddevalla. Hunden var nästan helt uppäten när den återfanns samma dag.
  September
  23 september. En hamiltonstövare vargdödades i samband med harjakt öster om sjön Ölen i Degerfors kommun. Hundens huvud och ben återfanns dagen efter vargattacken.
  6 september. En drevertik dödades av varg i närheten av Nordmark, norr om Filipstad. Attacken inträffade under pågående hardrev några hundra meter från tikens ägare.
  6 september. En sjuårig finnstövartik dödades av varg vid Fulufjället i norra Dalarna. Tiken, som var dubbelcahampion, drev hare i tio minuter innan ägaren hörde ett ljud som påminde om en blandning mellan morrande och skall. Lätena hördes i cirka en minut innan det blev tyst. Efter tio minuter hittade ägaren sin stövartik som då var halvt uppäten.
  September. En jämthund dödades sannolikt av varg i Åsele i Västerbotten. Det gick inte ens med DNA-analys att fastställa om det verkligen var varg som dödade hunden men länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att betala ut ersättning då hunden med stor säkerhet dödades av varg.
  Augusti 2008
  28 augusti. En stövare dödades av en eller flera vargar mellan Lindås och Vargavidderna i Örebro län. Hunden hade drivit hare i cirka en timme när drevet tystnade. Ägaren hittade senare pejlhalsbandet och flera delar av hunden och förstod genast vad som hänt.
  25 augusti. En finnstövartik vargdödades i Hedekas, Bohuslän. Tiken dödades i samband med jaktträning. Hundägaren hörde hur tiken skrek och trodde första att hon rest en hare. Sedan blev tyst. Tiken var delvis uppäten när hon hittades samma dag.
  20 augusti. En hamiltonstövaren smet ut från hundgården i Skåltjärn i Värmland. Ägaren hörde hur det blev ett drev, men så blev det tyst. 27 augusti hittades hamiltonstövarens framben med bogen, knappt åtta kilometer från hundgården. Länsstyrelsens besiktningsman bekräftade att hunden utsatts för ett vargangrepp.
  Vargdödade hundar jaktåret 2007-2008
  Hundar som dödats av varg under jaktåret 2007-2008.
  Mars 2008
  9 mars. En finsk spets dödades av varg strax utanför Falun. Den tvååriga spetsen smög iväg från tomten och hundägaren hörde plötsligt hur den skrek när den angreps av varg. Trots ilfärd till Falu djursjukhus gick hundens liv inte att rädda.
  Februari
  25 februari. En drever vargdödades i Glaskogen, Värmland. Drevern hade jagat i flera timmar när en varg angrep och dödade hunden.
  4 februari. En stövare dödades av två vargar i Torrbergsbo, nordost om Edsbyn. Hunden och dess ägare var ute på harjakt när vargattacken inträffade.
  December
  22 december. En blandrashund attackerades och dödades av varg när hunden drev rådjur. Attacken inträffade i Gunnita, Värmland.
  21 december. En wester terrier dödades av varg i Ekshärad, Värmland. Hundägarna släppte ut terriern när de skulle ut hämta ved på kvällen. Terriern kom inte tillbaka och efter en stund kunde ägarna konstatera att hunden dödats av varg på gårdstomtens gräsmatta, några meter från boningshuset.
  15 december. En tax vargdödades i Åtorp, Örebro län. Detta var den tredje hunden som dödats av vargar från Hasselforsreviret sedan 16 oktober 2007.
  November
  29 november. En finnstövare vargdödades i Lillskog i Ljudals kommun. Hunden angreps och dödades på gårdstomten. Hundägaren hade då sedan några veckor tillbaka slutat jaga med stövaren på grund av rädsla för vargangrepp. Men den åtgärden räckte alltså inte och stövaren vargdödades i alla fall.
  27 november. En Cairnterrier släpptes ut för en kvällsrunda i trakterna av Karlskoga och Gyttorp. Terriern kom aldrig tillbaka och en vecka senare hittades resterna av hunden. Länsstyrelsens besiktning visade att hunden sannolikt dödats av varg.
  17 november. En schillerstövare dödades av varg strax söder om Vansbro i Dalarna. Stövaren angreps och dödades under pågående hardrev. Detta är den femte hunden som angripits i höst av vargar i Äppelboområdet.
  10 november. En femårig jämthund dödas av varg strax väster om Hofors. Hunden skällde ståndskall på älg då den plötsligt attackerades och dödades.
  Oktober
  30 oktober. Hamiltonstövare dödas av vargar i det så kallade Skrälldalensreviret inom Ljusdals kommun.
  27 oktober. En drever dödades av varg i Vallsta, knappt två mil norr om Bollnäs. Drevern hittades med hjälp av pejl och bara huvudet och en del av framdelen återstod av hunden när den återfanns.
  25 oktober. En nioårig hamiltontik dödades av varg i trakterna av Torpets Fäbodar, strax norr om Edsbyn. Dagen efter attacken letade fyra jägare efter tiken och de kunde till slut finna små rester av hunden.
  23 oktober. Minst två vargar dödade en stövare i Lekbacken, i den sydligaste delen av Stöde, Västernorrland, nära länsgränsen mot Hassela och Hälsingland. Stövaren var i det närmaste uppäten när hundägaren fann hunden.
  21 oktober. En 1,5 år gammal jämthundshanne vargdödas i samband med älgjakt i Lillskog, väster om Edsbyn. Hunden hittades dagen efter, då var den i det närmaste uppäten.
  20 oktober. En hamiltonstövare dödas av varg i samband med harjakt utanför Malung. Hunden var delvis uppäten när hundföraren hittade den.
  16 oktober. Blandrashund gråhund/stövare dödas av varg i Åtorp, Degerfors kommun. Bakom angreppet stod vargar från det så kallade Hasselforsreviret.
  15 oktober. En stövare dödas av varg i trakten av Röjdåfors i norra Värmland. Den elvaåriga stövaren hittades 200 meter in i Norge, då var bara huvudet intakt på hunden. Vargattacken skedde i det så kallade Gräsmarksreviret.
  September 2007
  20 september. Drevern Esso blev ihjälbiten av varg när han jagade hare i Skrälldalen, Ljusdals kommun, där ett vargpar etablerade revir förra hösten.
  9 september. En schillerstövare vargdödads i Äppelbo, Dalarna. Hunden drev räv när den attackerades. Endast små rester återstod av hunden.
  7 september. En eller flera vargar dödade en norrbottenspets i Äppelbo, Dalarna. Hunden var i det närmaste helt uppäten då den återfanns.
  6 september. Jakthund dödas av varg i Rudskoga söder Kristinehamn. Bara halsbandet och magrester av hunden fanns kvar.
  3 september. Stövare dödas av varg i Bogen, Värmland. Endast huvudet återstod av hunden när den hittades.
  1 september. Stövare dödas vid rävjakt vid Bäckalund, norr om Sunne i Värmland.
  1 september. Gråhund dödas vid älgjaktsträning i Bortan, Värmland.
  Augusti 2007
  26 augusti. En jämthund dödas av varg i Nybo, cirka två mil väster om Edsbyn, Gävleborg. Efter idogt sökande kunde hundägaren återfinna pejlhalsbandet. Dagen efter hittades små rester av jämthunden.
  Augusti. En nioårig stövartik vargdödas i Östanbjörke, en mil nordost om Sunne, Värmland. Stövaren släpptes ut på gården för kvällsrastning, sedan var hon spårlöst försvunnen. Efter flera dagars sökande kunde rester av stövartiken hittas cirka 500 meter från huset.
  Augusti. En finnspets dödas av varg vid Mosselbodarna nordväst om Dala-Floda i Dalarna. Den treåriga hunden dödades i samband med grävlingjakt.

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser