Talma överklagar

Luleå (JJ) Efter en tio års lång rättstvist har regeringsrätten slagit fast att Talma sameby ska dela älgjakten med andra jägare. Jägarna jublar, men Talma sameby har inte gett upp slaget om älgarna.

Talma sameby har i flera år krävt hela tilldelningen av älg på statens marker ovan odlingsgränsen och halva tilldelningen på de privata markerna.
Regeringsrätten har beslutat att de tidigare domarna från länsrätten och kammarrätten gäller vilket innebär att länsstyrelsens älgtilldelning där samebyn får dela älgarna med andra jägare är i sin ordning.
Lars Jon Allas, ordförande i Talma sameby säger sig inte vara förvånad över regeringsrättens beslut. Han säger vidare att samebyn planerar att överklaga domen till europadomstolen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser