Ta vargrädslan på allvar!

Politikerna borde lyssna på dem som lever i vargområden, nära varg, menar Maria Johansson som är ledare för forskningsprojektet Rädsla för varg och björn.

Maria Johansson är docent i miljöpsykologi i Lund och leder det tvärvetenskapliga forskningsprojektet. Målet är att forskningen ska hjälpa till och öppna ögonen för de mänskliga frågorna när det gäller rovdjurens vara eller icke vara, uppger Sveriges Radio Dalanytt.

Maria Johansson tycker att de berörda människorna i rovdjursdebatten ofta förbises och att det ofta handlar om ekonomiska och ekologiska argument.

I projektet lyfts de psykologiska faktorerna fram och att de många gånger är viktigare än objektiva fakta när det gäller inställningen till de stora rovdjuren, uppger Dalanytt. För att kunna hantera konflikter mellan människa och rovdjur måste det finnas en förståelse för allmänhetens rädsla.

Enligt hennes forskning är ett exempel skillnaden mellan människors rädsla för varg och björn. Skillnaden är tilliten, alltså förtroendet för att myndigheterna verkligen lyssnar och förstår dem som bor nära rovdjuren har större betydelse i rädsla för varg än för björn.

Enligt Maria Johansson är det viktigt att veta faktorerna för att veta vilka strategier som är vettiga för att folk ska kunna uppleva en trygghet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser