Ta vargrädslan på allvar!

Politikerna borde lyssna på dem som lever i vargområden, nära varg, menar Maria Johansson som är ledare för forskningsprojektet Rädsla för varg och björn.

Maria Johansson är docent i miljöpsykologi i Lund och leder det tvärvetenskapliga forskningsprojektet. Målet är att forskningen ska hjälpa till och öppna ögonen för de mänskliga frågorna när det gäller rovdjurens vara eller icke vara, uppger Sveriges Radio Dalanytt.

Maria Johansson tycker att de berörda människorna i rovdjursdebatten ofta förbises och att det ofta handlar om ekonomiska och ekologiska argument.

I projektet lyfts de psykologiska faktorerna fram och att de många gånger är viktigare än objektiva fakta när det gäller inställningen till de stora rovdjuren, uppger Dalanytt. För att kunna hantera konflikter mellan människa och rovdjur måste det finnas en förståelse för allmänhetens rädsla.

Enligt hennes forskning är ett exempel skillnaden mellan människors rädsla för varg och björn. Skillnaden är tilliten, alltså förtroendet för att myndigheterna verkligen lyssnar och förstår dem som bor nära rovdjuren har större betydelse i rädsla för varg än för björn.

Enligt Maria Johansson är det viktigt att veta faktorerna för att veta vilka strategier som är vettiga för att folk ska kunna uppleva en trygghet.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser