Svinpest hotar tamgrisar och vildsvin

Afrikansk svinpestvirus har fått stor spridning i Georgien. Det rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Nu hotas både tamgris och vildsvin i smittade områden.

En inspektionsgrupp från FN rapporterar att vid mitten av juni misstänktes 52 av 65 distrikt i Giorgien vara drabbade av afrikanskt svinpestvirus, mer än 30 000 grisar beräknas ha dött och 22 000 grisar ha avlivats.Viruset orsakar hög feber som leder till dödlighet. Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Georgien står inför en mycket svår situation, grisar hålls på öppen betesmark vilket gör att viruset även bedöms komma att smitta landets vildsvinsstam. Afrikanskt svinpestvirus smittar inte människor. Viruset har förmodligen nått Georgien genom Potis hamn vid Svarta Havet och sedan spritts österut. Grisar har förmodligen ätit av smittat avfall från fartyg.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser