Svenska safariarrangörer protesterar

40 svenska reseföretag protesterar nu tillsammans med Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden WWF mot planerna på en väg genom Afrikas mest berömda nationalpark - Serengeti. Byggplaner som inte bara hotar skära av vandringsrutterna för miljontals gnuer och zebror, utan också dramatiskt minska Tanzanias turismintäkter.

Bland undertecknarna av det svenska uppropet märks bland annat Tour Africa, Indcen Resor, Natur Resor Annelie Utter, JK Safaris och ytterligare drygt tio specialiserade safariresearrangörer med fokus på Afrika.

– Bakom protesten står merparten av Sveriges arrangörer med safariresor på programmet inklusive branschens största aktörer som Temaresor, Äventyrsresor och Jambo Tours. Det är med andra ord en tung svensk protest mot planerna på en ny väg genom Serengeti som nu överlämnas till Tanzania, förklarar Ulf Lovén, Ekoturismföreningens ordförande.

Ursprungligen var tanken att överlämna den svenska protesten i samband med en gemensam uppvaktning av Tanzanias ambassad i Stockholm. Ambassaden har dock avböjt en dialog med resebranschen med hänvisning till den störtflod av internationella uttalanden och appeller som nått Tanzania sedan planerna på en väg uppmärksammades i somras.

– Tillsammans med Zanzibar är Serengeti landets i särklass viktigaste turistmagnet. Skulle Afrikas mest kända nationalpark, som besöks av några hundratusen internationella turister varje år, förlora sin lyskraft innebär det kännbart minskade exportintäkter för Tanzania, poängterar Ulf Lovén.

Planerna på en asfalterad väg genom norra delen av Serengeti hotar vandringsrutterna för miljoner gnuer och zebror. Om vägen byggs befarar naturvårdare och researrangörer att dessa uråldriga vandringsmönster helt kan förstöras och i värsta fall decimera antalet gnuer från dagens 1,3 miljoner djur till kanske 200 000 individer.

– Det som hotas av den planerade vägen är tveklöst ett av det mest storslagna och spektakulära ekosystemen i världen, säger Peter Westman, naturvårdschef på  Världsnaturfonden WWF och tillägger.

– Serengeti är ett exempel på hur turismen kan bidra till naturskydd. En ansvarsfull turism som anstränger sig att förankra verksamhet och intäkter bland lokalbefolkningen, satsar på upptäckarglädje, kvalitet, hållbarhet och miljöanpassning är en positiv kraft i bevarandet av världens biologiska mångfald.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser