Svenska safariarrangörer protesterar

40 svenska reseföretag protesterar nu tillsammans med Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden WWF mot planerna på en väg genom Afrikas mest berömda nationalpark - Serengeti. Byggplaner som inte bara hotar skära av vandringsrutterna för miljontals gnuer och zebror, utan också dramatiskt minska Tanzanias turismintäkter.

Bland undertecknarna av det svenska uppropet märks bland annat Tour Africa, Indcen Resor, Natur Resor Annelie Utter, JK Safaris och ytterligare drygt tio specialiserade safariresearrangörer med fokus på Afrika.

– Bakom protesten står merparten av Sveriges arrangörer med safariresor på programmet inklusive branschens största aktörer som Temaresor, Äventyrsresor och Jambo Tours. Det är med andra ord en tung svensk protest mot planerna på en ny väg genom Serengeti som nu överlämnas till Tanzania, förklarar Ulf Lovén, Ekoturismföreningens ordförande.

Ursprungligen var tanken att överlämna den svenska protesten i samband med en gemensam uppvaktning av Tanzanias ambassad i Stockholm. Ambassaden har dock avböjt en dialog med resebranschen med hänvisning till den störtflod av internationella uttalanden och appeller som nått Tanzania sedan planerna på en väg uppmärksammades i somras.

– Tillsammans med Zanzibar är Serengeti landets i särklass viktigaste turistmagnet. Skulle Afrikas mest kända nationalpark, som besöks av några hundratusen internationella turister varje år, förlora sin lyskraft innebär det kännbart minskade exportintäkter för Tanzania, poängterar Ulf Lovén.

Planerna på en asfalterad väg genom norra delen av Serengeti hotar vandringsrutterna för miljoner gnuer och zebror. Om vägen byggs befarar naturvårdare och researrangörer att dessa uråldriga vandringsmönster helt kan förstöras och i värsta fall decimera antalet gnuer från dagens 1,3 miljoner djur till kanske 200 000 individer.

– Det som hotas av den planerade vägen är tveklöst ett av det mest storslagna och spektakulära ekosystemen i världen, säger Peter Westman, naturvårdschef på  Världsnaturfonden WWF och tillägger.

– Serengeti är ett exempel på hur turismen kan bidra till naturskydd. En ansvarsfull turism som anstränger sig att förankra verksamhet och intäkter bland lokalbefolkningen, satsar på upptäckarglädje, kvalitet, hållbarhet och miljöanpassning är en positiv kraft i bevarandet av världens biologiska mångfald.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser