Svenska Rovdjursföreningen säger nej till åteljakt på björn

Högre kompetens och etik hos jägarna är ett säkrare sätt att skydda björnar mot skadeskjutning än att återinföra åteljakt, alltså jakt genom utläggning av kött. Åteljakt riskerar i stället att öka björnens lidande eftersom fler oerfarna jägare kan lockas att delta i en björnjakt som underlättas av åtel. Det skriver Svenska Rovdjursföreningen i ett yttrande.
Rovdjursföreningen vill inte att åteljakt på björn införs. Foto: Roger C Åström

Åteljakt, som innebär att man lockar fram djur genom att lägga ut kött eller annan föda, förbjöds 2002 men nu föreslår Naturvårdsverket att den ska bli tillåten igen.
 
Svenska Rovdjursföreningen är mycket kritisk till förslaget av flera skäl. Dels finns det inget behov av en mer effektiv björnjakt eftersom tilldelningen fylls väl som det är idag och dels finns det ingenting som pekar på att åteljakt skulle innebära färre skadeskjutningar. Om man vill minska björnens lidande under jakten bör det i stället ställas höga krav på utbildning och etik hos björnjägarna.  

Om björnjakten blir enklare riskerar den också att bli mer kommersiell och därmed locka fler oerfarna jägare på bekostnad av de lokala björnjägarna. Åteljakten kan bana väg för kameraövervakning som i sin tur kan öka den illegala jakten. Risken är också att åteljakt leder till att förföljelsejakten med hund ökar.

Naturvårdsverket föreslår också utökad jakttid, både tidigare i augusti och på våren. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig detta, bland annat för att för att vårjakten skulle inträffa mitt under björnens parningstid och att det inte finns behov av en utökad jakt.   

Svenska Rovdjursföreningen kritiserar också Naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för viltförvaltningen, för att dialogen bara förts med jägarkåren och inte med några andra berörda intressenter. Underlaget är därför undermåligt och redovisar bara uppgivna fördelar men inga potentiella nackdelar med åteljakt.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser