Svenska Rovdjursföreningen säger nej till åteljakt på björn

Högre kompetens och etik hos jägarna är ett säkrare sätt att skydda björnar mot skadeskjutning än att återinföra åteljakt, alltså jakt genom utläggning av kött. Åteljakt riskerar i stället att öka björnens lidande eftersom fler oerfarna jägare kan lockas att delta i en björnjakt som underlättas av åtel. Det skriver Svenska Rovdjursföreningen i ett yttrande.
Rovdjursföreningen vill inte att åteljakt på björn införs. Foto: Roger C Åström

Åteljakt, som innebär att man lockar fram djur genom att lägga ut kött eller annan föda, förbjöds 2002 men nu föreslår Naturvårdsverket att den ska bli tillåten igen.
 
Svenska Rovdjursföreningen är mycket kritisk till förslaget av flera skäl. Dels finns det inget behov av en mer effektiv björnjakt eftersom tilldelningen fylls väl som det är idag och dels finns det ingenting som pekar på att åteljakt skulle innebära färre skadeskjutningar. Om man vill minska björnens lidande under jakten bör det i stället ställas höga krav på utbildning och etik hos björnjägarna.  

Om björnjakten blir enklare riskerar den också att bli mer kommersiell och därmed locka fler oerfarna jägare på bekostnad av de lokala björnjägarna. Åteljakten kan bana väg för kameraövervakning som i sin tur kan öka den illegala jakten. Risken är också att åteljakt leder till att förföljelsejakten med hund ökar.

Naturvårdsverket föreslår också utökad jakttid, både tidigare i augusti och på våren. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig detta, bland annat för att för att vårjakten skulle inträffa mitt under björnens parningstid och att det inte finns behov av en utökad jakt.   

Svenska Rovdjursföreningen kritiserar också Naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för viltförvaltningen, för att dialogen bara förts med jägarkåren och inte med några andra berörda intressenter. Underlaget är därför undermåligt och redovisar bara uppgivna fördelar men inga potentiella nackdelar med åteljakt.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser