Svenska Kennelklubben tar ton i vargfrågan

Stockholm (JJ) Svenska Kennelklubben har tidigare legat relativt lågt när det kommer till ett gemensamt ställningstagande i vargfrågan, även om enskilda medlemmar eller rasklubbar varit tydliga med sin mening. Nu sätter dock kennelklubben ner foten.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver de:

Det är mycket olyckligt att det ännu en gång sätts käppar i hjulen för demokratiskt fattade beslut. Vargjakten, som skulle ha startat i fredags, var resultatet av ett demokratiskt förankrat riksdagsbeslut taget av en majoritet som är överens om att vargstammen måste förvaltas.

Det är oförklarligt att de organisationer som motsätter sig jakt ska ha ett sådant starkt inflytande över den svenska viltförvaltningen att detta får till följd att vargen inte går att förvalta på samma sätt som björn, älg och alla andra viltarter.

Beslutet kommer bara att öka motsättningarna mellan de människor som är berörda av vargen och de som inte berörs, eller i huvudsak motsättningarna mellan landsbygd och stad. Svenska Kennelklubben är djupt oroad för att ett av våra kulturarv, jakt med löshund, kraftigt kommer att försvåras i Mellansverige.

Låsningen i denna konflikt kommer att förvärras för varje dag som jakt på varg inte tillåts.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser