Svenska Jysky bäst i Finland

Eero Säppe med sin finska mästarhund Björkallens Jysky som blev första svenska hund att besegra den finska eliten och ta en inteckning i den åtråvärda Jahti Kallen Malja-pokalenSvenska finnstövaren Björkallens Jysky, ägare Eero Seppä, Surahammar, gjorde rent hus förra hösten bland de finska finnstövarna. Jysky startade på tre jaktprov och fick den sammanlagt högsta prispoängen. För första gången gick det klassiska vandringspriset Jahti Kallen Malja till en svensk finnstövare.

Jysky är efter den finskimporterade avelshunden Helimarin Leko och Nadja. Uppfödare är Hannu Rönkä i Grängesberg. Eero Seppä berättar att han tidigare jagade med en rysk stövare.
– När jag skulle välja en ny valp fastnade jag för en finnstövartik som redan var tingad. Valet föll på Jysky och det har jag aldrig ångrat, säger han.
Jysky visade redan som valp att han hade näsa och intresse för att driva. När han var tre månader kom han lös och fick upp en hare som han drev.
Eero jagar på marker kring Surahammar i Västmanland och i Nivala i finska Österbotten. Någon jaktprovsentusiast är han inte utan skaffade sig hunden för att jaga.
Första jaktprovet gick Eero i Finland 2001 och tog en etta. 2003 startade han sin hund i Sverige och tog ett tredjepris. Eero anmälde även till prov i Finland, men det visade sig vara svårt att hitta någon domare.
Tre förstapris
Under hösten 2004 följde en älgjaktskompis till Eero med på en harjakt med Jysky. Han var lyrisk efter jaktdagen och påstod att han aldrig hört en så bra harhund. Jaktkompisen började tjata på Eero att han skulle starta sin hund på jaktprov.
Senare under hösten startade Jysky på tre jaktprov i Finland där han tog förstapris i samtliga starter med mycket höga poäng.
Varje år tävlar finnstövarna om en inteckning i Kaarlo Parpalas vandringspris, Jahti Kallen Malja. Den hund som under året erövrat sammanlagt högsta poäng på tre jaktprov får sitt namn ingraverat i den ståtliga pokalen.
2004 segrade Jysky med god marginal och blev den första utländska finnstövare som tog en inteckning.
– Det var många som tittade på mig, säger Eero, men jag fick rungande applåder när jag hämtade priset. Priset delades ut på finska finnstövarföreningens årsmöte.
Tusentals prov
Under året hade flera tusen jaktprov avlagts av ett hundratal finnstövare. För Jysky räckte det med tre raka jaktprov för att vinna.
– Man kan ha tur och ta hem finska Kilpa, säger Eero, men för att vinna Jahti Kallen-pokalen krävs definitivt en bra hund.
I jaktprovsprotokollen kan man se att Jysky har en enastående förmåga att driva och att han är en mycket säker upptagare.
– Jag har fått flera priser på jaktproven för snabbaste upptaget, berättar Eero.
När det gäller drevförmågan berättar Eero att Jysky driver bättre på barmark än på snö.
– När han ser spåren i snön kan han ibland driva med ögonen och tappar då lite av farten när han passerar andra spår.
Lydig
Jysky med den åtråvärda bucklan som för första gången finns i SverigeJysky är väldresserad och lydig och har kallats in på fullt drev vid samtliga jaktprov. Som unghund drev han även räv, men Eero har avstått att skjuta räv eftersom han jagar i områden med mycket vägar och har varit rädd att hunden ska ge sig ut på långskjuts.
Under injagningen har Eero inte gjort mycket annat än varit mycket i skogen med sin hund.
– En bra hund måste ha de rätta anlagen, annars blir det ingenting, säger han. Eero har som grundregel att inte hjälpa sin hund för mycket utan att låta hunden själv reda ut problemen.
– Det ska vara måtta med allting, om man lägger sig i för mycket kan man även förstöra en hund med bra anlag, anser han.
Jysky har inga valpar efter sig eftersom han ännu inte är utställningschampion.
– Det ska jag fixa under året, säger Eero, med tydlig förhoppning om att det ska gå vägen.
Eero är inte heller främmande för att starta sin hund på några ytterligare jaktprov.
– Efter framgångarna förra hösten är det numera inga problem att finna domare, säger han leende.
Text och foto: Roger C ÅströmJaktjournalen Juli 2005

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser